#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zaostřeno na souvislosti mezi refluxní chorobou jícnu a exacerbacemi CHOPN

1. 9. 2020

V posledních letech se objevují důkazy o vyšší prevalenci refluxní choroby jícnu (GERD) u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Symptomy GERD jsou u nich častější, nejvíce se potom vyskytují u nemocných s těžkým průběhem CHOPN a častými exacerbacemi. Proč tomu tak je a jaké přímé linky lze vysledovat mezi oběma nemocemi?

Úvod

Chronická obstrukční plicní nemoc je relativně častým plicním onemocněním, které je charakterizováno dlouhodobým zánětem v oblasti dýchacích cest. Stav pacientů komplikují akutní exacerbace onemocnění, během nichž dochází k dalšímu zhoršení respiračních symptomů. Průměrně mají pacienti s CHOPN 2 těžké exacerbace ročně.

Refluxní choroba jícnu je celosvětově jedním z nejčastějších onemocnění. Je způsobena zpětným zatékáním žaludečních šťáv do jícnu, což vede k poškození sliznice jícnu. Mezi klinické symptomy GERD patří pálení na hrudi a regurgitace stravy.

Circulus vitiosus

GERD je spojená s kašlem, sníženou funkcí plic a vyšší bronchiální reaktivitou. Naopak časté kašlání a užívání β2-agonistů vyvolává reflux kyselých šťáv do jícnu. Jedná se tedy o začarovaný kruh.

Bronchiální strom i jícen jsou navíc oba inervovány z n. vagus, takže stimulace jícnu refluxní tekutinou může reflexně způsobit bronchokonstrikci a vyvolat kašlací reflex. Exacerbace CHOPN mohou být u pacientů s GERD vyvolány rovněž vdechnutím refluxní tekutiny do dýchacích cest.

Není proto překvapivé, že GERD je chápána jako rizikový faktor pro exacerbace u pacientů s CHOPN a je spojená se signifikantně vyšší mírou exacerbací CHOPN, zvýšeným rizikem přijetí na monitorované lůžko a nutností mechanické ventilace během exacerbací.

Poznatky z metaanalýzy

Huang et al. se proto rozhodli provést metaanalýzu studií, které se vztahem GERD a CHOPN zabývaly. Celkem během přípravné fáze prošli 2807 prací, z nichž bylo 17 vybráno k podrobnému hodnocení a 10 nakonec zahrnuto do samotné metaanalýzy. Z výsledků vyplynulo, že GERD zvyšuje riziko exacerbace u pacientů s CHOPN a nemocní s CHOPN, kteří současně trpí GERD, mají za rok více exacerbací.

Důležitým faktorem, který může závěry podobných studií ovlivnit, je farmakoterapie. V některých studiích se zdálo, že léčba GERD inhibitory protonové pumpy (PPI) vedla k poklesu frekvence exacerbací, v jiných zkoumaných výzkumech byl ovšem efekt opačný.

Závěr

Z dostupných dat se zdá, že GERD je spojená s vyšším rizikem exacerbace CHOPN. Lékaři by proto měli zvážit, zda u pacientů s CHOPN nevěnovat více času rovněž prevenci a léčbě GERD.

(epa)

Zdroj: Huang C., Liu Y., Shi G. A systematic review with meta-analysis of gastroesophageal reflux disease and exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. BMC Pulm Med 2020; 20 (1): 2, doi: 10.1186/s12890-019-1027-z.



Štítky
Alergologie a imunologie Pneumologie a ftizeologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Chronická obstrukční plicní nemoc
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Chronická obstrukční plicní nemoc – diagnostika a léčba
Autoři: MUDr. Václava Bártů, Ph.D.

Astma - doporučené postupy v léčbě
Autoři: MUDr. Ester Seberová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#