#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inhalátor Genuair®/Pressair® v léčbě CHOPN – minimum chyb při inhalaci a vysoká spokojenost pacientů

29. 3. 2021

Článek německých autorů shrnuje výsledky dosahované s inhalátorem Genuair® (v USA se dodává pod názvem Pressair®), které dokládají jeho snadné používání, jednoduché zaškolení pacientů, nízkou chybovost při inhalaci v porovnání s jinými inhalátory a také vysokou spokojenost pacientů a ochotu pokračovat v léčbě.

Jednoduché a bezpečné používání

Genuair® je dechem aktivovaný práškový inhalátor, který je určen k aplikaci samotného aklidinia nebo kombinace aklidinia s formoterolem při dlouhodobé udržovací léčbě chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Dvoukroková inhalace snižuje pravděpodobnost chyb při manipulaci s inhalátorem.

Zařízení je vybaveno řadou mechanismů, které zjednodušují jeho používání a zvyšují bezpečnost. Jde o bezpečnostní mechanismus zabraňující uvolnění druhé dávky, mechanismus uzamčení inhalátoru po aplikaci poslední dávky nebo optický i akustický signál usnadňující správné podání dávky.

Úspěšnost inhalace je významným faktorem ovlivňujícím účinnost léčby. Klinické studie ukázaly, že používání inhalátoru Genuair® je snadné, pacienti potřebují kratší zaškolení k jeho používání a při aplikaci dělají méně chyb (včetně těch kritických), než je tomu u jiných porovnávaných zařízení.

Spokojenost s léčbou

Několik randomizovaných zkřížených studí prokázalo také větší spokojenost pacientů s CHOPN s inhalátorem Genuair®, ochotu pokračovat v léčbě a preferenci tohoto zařízení oproti jiným inhalátorům. Výsledky dokládají spokojenost různých populací pacientů včetně starších jedinců a nemocných s omezeným prouděním vzduchu. Vzhledem k tomu, že preference a spokojenost pacientů úzce souvisejí s dodržováním léčby CHOPN, mohly by výsledky zjištěné u inhalátoru Genuair® znamenat vyšší adherenci k léčbě, a díky tomu i lepší účinnost.

Závěr

Volba inhalátoru je významným aspektem léčby CHOPN. Při výběru je třeba vždy vzít v úvahu charakteristiky pacienta, jako je věk, schopnost zařízení správně používat, dechové schopnosti, skutečnost, zda jde o praváka, či leváka, ale také jeho preference. Jednoduché používání, bezpečnostní mechanismy a spokojenost s inhalátorem, které byly prokázány u inhalátoru Genuair®, mohou ovlivnit adherenci k léčbě a její účinnost.

(zza)

Zdroj: Magnussen H., Fyrnys B., Greguletz R. Genuair®/Pressair® inhaler in COPD: the patient perspective. COPD 2019; 16 (2): 196−205, doi: 10.1080/15412555.2019.1630807. 



Štítky
Alergologie a imunologie Pneumologie a ftizeologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Chronická obstrukční plicní nemoc
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Chronická obstrukční plicní nemoc – diagnostika a léčba
Autoři: MUDr. Václava Bártů, Ph.D.

Astma - doporučené postupy v léčbě
Autoři: MUDr. Ester Seberová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#