#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny střevní mikroflóry korelují s aktivitou nemoci u pacientů s lupus erythematodes

4. 2. 2020

Role střevní mikroflóry v patogenezi autoimunitních onemocnění včetně lupus erythematodes je diskutována již delší dobu. Americká studie objevila konkrétní bakterii, jejíž zmnožení ve střevě koreluje nejen s výskytem nemoci, ale také s její aktivitou.

Střevní mikroflóra a lupus

Teprve nedávno se staly dostupnými technologie, které umožňují hlubší zkoumání obrovského množství komenzálů ve střevní mikroflóře. Již dříve bylo prokázáno, že nemocní s lupus erythematodes mají menší diverzitu střevní mikroflóry a zároveň se u nich vyskytuje nerovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií. Dosud však nebyla charakterizována specifika složení střevní flóry u pacientů s aktivní nemocí.

Průběh a výsledky studie

Ve studii autorů z několika amerických univerzit byly získány vzorky stolice a séra od 61 pacientek s diagnózou systémového lupus erythematodes (SLE) a 17 kontrol. Byla provedena identifikace mikroorganismů ve stolici pomocí analýzy jejich 16S rRNA a analýza protilátek v séru, a to u dvou nezávislých kohort nemocných se SLE.

U osob trpících SLE byla prokázána menší druhová rozmanitost střevního mikrobiomu, která byla nejmarkantnější u nemocných s vysokým skóre SLEDAI (SLE Disease Activity Index). Nápadné bylo 5× vyšší zastoupení bakterie Ruminococcus gnavus (RG) z rodu Lachnospiraceae souběžně s lupus erythematodes. Zmnožení RG ve střevě korelovalo se zvýšením protilátek (IgG) v séru pouze u 1 z 8 testovaných kmenů. Hladina těchto anti-RG protilátek byla přímo úměrná skóre SLEDAI. Dále byla zjištěna nepřímá úměra mezi hladinou anti-RG protilátek a C3 a C4 složkou komplementu a přímá korelace s hladinou interleukinu 6 a interferonu α2.

Nejvyšší hladiny anti-RG protilátek byly nalezeny u nemocných s aktivní lupusovou nefritidou, a to v obou nezávislých kohortách. Kromě toho bylo ve studii zjištěno poškození střevní bariéry při onemocnění SLE, což může umožňovat střevním komenzálům nebo jejich fragmentům opustit lumen střeva.

Význam výsledků pro praxi i další výzkum

Výsledky této studie otevírají nové oblasti zkoumání, jak zmnožení některých střevních bakterií ovlivňuje patogenezi SLE a imunokomplexy zprostředkovanou patogenezi lupusové nefritidy. Tato zjištění mohou být také využita pro vývoj testů ke zhodnocení rizika rozvoje lupusové nefritidy.

(pab)

Zdroj: Azzouz D., Omaberkova A., Heguy A. et al. Lupus nephritis is linked to disease-activity associated expansions and immunity to a gut commensal. Ann Rheum Dis 2019; 78 (7): 947–956, doi: 10.1136/annrheumdis-2018-214856.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#