#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časné, nebo odložené podání anti-TNF-α u axiální spondylartritidy? Poznatky z registru ATTRA

22. 10. 2018

Podávání protilátek proti tumor nekrotizujícímu faktoru alfa (TNF-α) patří mezi základní terapeutické postupy u axiální spondylartritidy po neúspěchu léčby nesteroidními antiflogistiky. Vliv načasování podání cílené terapie z hlediska účinnosti je však málo znám, proto se na něj soustředila následující studie českých autorů.

Standardní terapie axiální spondylartritidy

Spondylartritidy patří k závažným systémovým revmatickým onemocněním. Jedná se o poměrně nehomogenní skupinu chorob, do které se řadí i axiální spondylartritida. Ta je charakterizována dominujícím poškozením v oblasti sakroiliakálního skloubení a páteře.

K základním pilířům terapie patří nesteroidní antiflogistika (NSA), k cílené terapii se většinou přistupuje až při neúčinnosti těchto léků. Studie vycházející z klinického registru ATTRA se tak soustředila na porovnání efektivity časného a odloženého podání antagonistů TNF-α u pacientů s axiální spondylartritidou.

Analyzovaná data

Pro účely studie byla porovnána data pacientů z multicentrického klinického registru ATTRA. Autoři porovnávali data pacientů, kteří podstoupili cílenou terapii v průběhu období ≤ 10 let od prvních symptomů axiální spondylartritidy, s pacienty, kteří podstoupili cílenou léčbu > 10 let od rozvoje prvních symptomů onemocnění. K terapii anti-TNF-α byli indikovaní pacienti s axiální spondylartritidou, u nichž došlo k selhání terapie pomocí NSA a současně měli CRP ≥ 1 mg/dl a skóre BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index) ≥ 4.

Výsledky

Pro účely analýzy byla dostupná data 1290 pacientů. Celkem 618 jich započalo cílenou terapii ≤ 10 let od prvních symptomů nemoci (skupina EARLY), 672 pacientů po více než 10 letech od prvních symptomů nemoci (skupina DELAYED). Mezi skupinami nebyl signifikantní rozdíl v poměru muži/ženy a věku diagnózy onemocnění.

Skupina EARLY započala cílenou terapii v nižším věku v porovnání se skupinou DELAYED (36,4 ± 10,6 vs. 44,0 ± 11,2 roku; p < 0,001) a s kratší dobou trvání symptomů (5,5 ± 2,7 vs. 18,9 ± 8,1; p < 0,001). Aktivita nemoci hodnocená podle skóre BASDAI se však mezi skupinami signifikantně nelišila (6,3 ± 1,8 vs. 6,3 ± 1,6; p = 0,81), obdobně tomu bylo i v případě počátečních hladin CRP (26 ± 25 vs. 24 ± 20 mg/l; p = 0,34).

V průběhu terapie došlo ve skupině EARLY k signifikantně výraznějšímu poklesu skóre BASDAI v porovnání se skupinou DELAYED (3,7 ± 2,5 vs. 3,4 ± 2,2 v měsíci 3; 4,2 ± 2,5 vs. 3,8 ± 2,3 v měsíci 6; 4,4 ± 2,5 vs. 4,0 ± 2,3 v měsíci 12; 4,4 ± 2,5 vs. 4,0 ± 2,4 v měsíci 24; p < 0,05 pro všechny). Rozdíl v přežití mezi jednotlivými skupinami nebyl signifikantní.

Závěr

Z výsledných zjištění této studie vyplývá, že nemocní, kteří podstoupí cílenou terapii po více než 10 letech od rozvoje prvních symptomů axiální spondylartritidy, mají horší výsledky léčby v porovnání s pacienty, u nichž jsou cílené preparáty nasazeny časně.

(holi)

Zdroj: Mann H., Bubová K., Závada J. et al. SAT0285 Efficacy of early versus delayed initiation of anti-tnf-alpha treatment in axial spondyloarthritis. Data from the Czech registry ATTRA. Ann Rheum Dis 2018; 77: 1006.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#