#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obezitu a karcinom prsu spojují metabolicky aktivované makrofágy tukové tkáně

14. 10. 2019

Obezita bývá spojována s vyšší incidencí i závažností triple-negativního karcinomu prsu, dosud však nebylo známo, jaký mechanismus za touto souvislostí stojí.

Prozánětlivá transformace

Tým z Chicagské univerzity ve spolupráci s londýnskou King’s College zjistil, že obezita navozená dietou přeprogramovává makrofágy přítomné v mamární tukové tkáni. Ty se následně mění v prozánětlivý metabolicky aktivovaný fenotyp (MMe), který vytváří příznivé podmínky pro rozvoj nádorového bujení. Zatímco prozánětlivé makrofágy M1 tumorigenezi potlačují, MMe ji podporují a představují dominantní fenotyp makrofágů tukové tkáně prsní žlázy u obézních lidí a myší.

Makrofágy MMe podporují přeměnu v nádorové kmenové buňky

MMe jsou klíčovým zdrojem zánětlivé reakce v adipózní tkáni. Uvolňují interleukin IL-6, a to v závislosti na NADPH-oxidáze 2 (NOX-2). Signální dráha vede přes glykoprotein 130 (GP130) přítomný na buňkách triple-negativního karcinomu prsu (TNBC) a aktivací dráhy JAK/STAT směřuje k podpoře vlastností typických pro kmenové buňky. Odstranění genu pro NOX-2 v myeloidních buňkách nebo deplece GP130 v buňkách TNBC oslabuje in vitro schopnost makrofágů mamární tukové tkáně podpořit u TNBC přeměnu buněk v nádorové kmenové a in vivo schopnost obezity podpořit tvorbu tumoru − avšak zcela ji nepotlačuje, což ukazuje na zapojení dalších faktorů.

Dále může chronická metabolická aktivace makrofágů mamární tukové tkáně přispívat i k progresi metastáz. Autoři také předpokládají, že podobný mechanismus založený na MMe může podporovat ER-pozitivní status (ER+) u karcinomů prsu a další nádory související s obezitou, které vznikají v prostředí bohatém na adipózní tkáň (např. ovarium, tlusté střevo či mozek). Zajímavé je, že pokles hmotnosti dokáže zvrátit vliv obezity na zánět vyvolaný makrofágy MMe i na formaci TNBC.

Závěr

Obezita je patologický stav, který usnadňuje tumorigenezi vytvořením podmínek příhodných pro nádor. Hromadění MMe makrofágů v mamární tukové tkáni je jeden z mechanismů, které u obézních pacientů přispívají ke vzniku nádoru charakteru TNBC.

(mir)

Zdroj: Tiwari P., Blank A., Cui C. et al. Metabolically activated adipose tissue macrophages link obesity to triple-negative breast cancer. J Exp Med. 2019 Jun 3; 216 (6): 1345–1358. doi: 10.1084/jem.20181616.



Štítky
Dětská onkologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#