Konzumace tučné stravy nesouvisí s rizikem karcinomu prostaty

4. 9. 2015

Aktuální přehled studií a metaanalýza jejich výsledků v závislosti na dávce neprokázaly souvislost mezi příjmem tuku v potravě a rizikem karcinomu prostaty.

Nejistá hypotéza z předchozích epidemiologických studií naznačovala možný vztah mezi množstvím zkonzumovaného tuku a rizikem karcinomu prostaty. Čínští autoři se pokusili tento vztah zhodnotit. Provedli systematický průzkum databází PubMed, ScienceDirect a Wiley Online Library a vyhledali studie věnované této problematice publikované do 1. března 2015.

Identifikovali 14 kohortových studií zahrnujících 751 030 účastníků včetně 37 349 případů karcinomu prostaty. Nezjistili však žádný důkaz o stoupajícím riziku této malignity v závislosti na množství tuku ve stravě. Relativní riziko spojené se zvýšením množství zkonzumovaných tuků o 28,35 g činilo 0,99 u celkového tuku, 1,00 u nasycených tuků, 0,99 u polynenasycených tuků a 1,00 u mononenasycených tuků. Nebyla zjištěna ani souvislost mezi množstvím zkonzumovaných tuků a stupněm pokročilosti karcinomu prostaty. Analýzy podskupin i analýzy senzitivity přinesly konzistentní výsledky.

Autoři uzavírají, že důkazy z publikovaných studií nepodporují hypotézu, že by nadměrná konzumace tuku zvyšovala riziko karcinomu prostaty nebo jeho závažnost.

(zza)

Zdroj: Xu C., Han F. F., Zeng X. T. Fat Intake Is Not Linked to Prostate Cancer: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis. PLoS One. 2015 Jul 17; 10 (7): e0131747.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se