#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změna mutačních charakteristik NSCLC zachycená pomocí tekuté biopsie – kazuistika

19. 6. 2023

Vzhledem ke změnám mutací při progresi metastatického nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC) nebo pro hodnocení odpovědi na léčbu je při monitorování důležitá tekutá biopsie, jejíž výsledky mohou ovlivnit výběr cílené terapie. Američtí autoři prezentují případ pacienta s pokročilým NSCLC iniciálně léčeného alektinibem z důvodu pozitivity přestavby genu ALK, jehož terapie byla po progresi onemocnění a nálezu mutace G12C onkogenu KRAS při tekuté biopsii převedena na sotorasib.

Využití tekuté biopsie k vedení cílené léčby u pacientů s NSCLC

V posledních letech došlo k výraznému pokroku v léčbě karcinomu plic. Studie ukázaly, že cílená terapie dle biomarkerů je spojena s lepšími výsledky. Do doporučení pro diagnostiku NSCLC byla zařazena detekce mutací genů EGFRBRAF MET a translokací genů ALKROS1RET a NTRK a v terapii jsou doporučeny inhibitory těchto drah. Pro rozhodnutí o podávání inhibitorů imunitních kontrolních bodů (checkpoints) se také provádí analýza exprese proteinu PD-L1.

Přítomnost mutací a alterací genů se ovšem v průběhu léčby a progrese NSCLC může měnit. Opakovaná tkáňová biopsie je nicméně u karcinomu plic technicky obtížná a pro pacienta riziková, proto se stále častěji využívá tekutá biopsie, která zachytí cirkulující nádorovou DNA. Jde o minimálně invazivní a snadno opakovatelnou metodu, kterou lze dobře využít k monitorování změn a vedení cílené terapie NSCLC.

Popis případu

71letý muž byl odeslán na onkologickou kliniku pro vyšetření léze 2 × 3 cm v horním laloku levé plíce a velký levostranný pleurální výpotek, jež byly zjištěny při vyšetření na oddělení urgentního příjmu. Pacient popisoval od začátku července 2020 bolest zad vlevo vyzařující doleva a do epigastria. Podstoupil komplexní gastroenterologické vyšetření včetně ezofagogastroduodenoskopie a magnetické rezonance (MRI) břicha s negativním výsledkem.

Později se u něj objevila nesnesitelná bolest hrudníku vlevo, která vyzařovala do ramene a krku a zhoršovala se při hlubokém nádechu. Praktický lékař nechal provést rentgen a výpočetní tomografii (CT) hrudníku s kontrastní látkou, které ukázaly peribronchiální lézi s distální obstrukční atelektázou a pleurální výpotek, a odeslal pacienta na urgentní příjem.

Provedená biopsie prokázala v srpnu 2020 adenokarcinom. Dle vyšetření pomocí fluorescenční in situ hybridizace (FISH) bylo v nádorové tkáni 16 % buněk s translokací genu ALK. Zobrazení pozitronovou emisní tomografií (PET) ukázalo nádorovou masu 3,1 × 2,2 cm v apexu levé plíce (stadium T2a) se zasažením paraaortálních lymfatických uzlin a uzlin v hilu levé plíce (N2) a mnohočetnými pleurálními metastázami (M1a). MRI mozku neprokázala přítomnost metastáz v centrálním nervovém systému (CNS). Jednalo se tedy o adenokarcinom stadia IVA a vzhledem k zjištěné translokaci ALK byl nasazen inhibitor tyrosinkináz (TKI) alektinib v dávce 600 mg 2× denně p.o.

PET vyšetření po 2 měsících užívání alektinibu ukázalo progresi onemocnění a nové kostní metastázy. Léčba byla změněna na kombinaci bevacizumab/atezolizumab/karboplatina/paklitaxel. PET provedená po dokončení 4 cyklů této terapie ukázala progresi nálezu s > 20% zvětšením rozsahu postižení. Byla provedena tekutá biopsie s nálezem mutace KRASG12C a absence translokace ALK. Zachycená cirkulující nádorová DNA byla vyšetřena pomocí sekvenování nové generace (NGS) s panelem 83 cílových genů. V té době ještě nebyla schválená cílená terapie pro tuto mutaci. Při další progresi onemocnění byl pacientovi v červenci 2021 nasazen již registrovaný sotorasib. V září bylo dosaženo smíšené odpovědi na léčbu. Onemocnění však postupně dále progredovalo a po 4 měsících terapie sotorasibem byl pacient předán do hospicové paliativní péče.

Závěr

Tato kazuistika ukazuje klinickou využitelnost tekuté biopsie pro hledání mechanismů selhání nasazené cílené terapie NSCLC i pro predikci klinických výsledků a zmiňuje nově registrovanou modalitu cílené léčby pro pacienty s nádory s mutací KRASG12C – sotorasib.

(zza)

Zdroj: Sama S., Le T., Ullah A. et al. The role of serial liquid biopsy in the management of metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC). Clin Pract 2022 Jun 10; 12 (3): 419−424, doi: 10.3390/clinpract12030046. 



Štítky
Onkologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#