#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správný výběr vhodné inkontinenční pomůcky je klíčový pro řešení pacientových obtíží

12. 5. 2022

Močová inkontinence je nepříjemný problém, který lze řešit vhodnou volbou inkontinenčních pomůcek. Výběr kvalitního produktu je pro pacienta nejdůležitější − ovlivňuje jeho komfort a psychickou pohodu, avšak vybrat správnou pomůcku může být i pro lékaře komplikované. Na trhu je mnoho výrobků různých značek a kvalit a při výběru bývá hlavním kritériem zejména schopnost absorpce moči. Je však třeba vybírat i podle dalších důležitých aspektů.

Správný výběr vhodné inkontinenční pomůcky je klíčový pro řešení pacientových obtíží

Správný výběr vhodné inkontinenční pomůcky je klíčový pro řešení pacientových obtíží

Tento článek si můžete poslechnout také v audio formě.

Jak určit vhodnou inkontinenční pomůcku?

Vybrat pro pacienta nejlépe vyhovující pomůcku je zásadní. Rozdílů je mnoho a lékař při rozhodování musí posoudit více faktorů. Trpí tímto problémem žena, nebo muž? Jak silný je únik moči? Jde o inkontinenci I., II., nebo III. stupně? Jiné potřeby bude mít soběstačný senior, imobilní klient nebo třeba aktivně sportující mladý jedinec. To vše ovlivňuje typ zvolené pomůcky.

Zásadním měřítkem při výběru je absorpce a retence. Absorpce je definována jako množství tekutiny, kterou je pomůcka schopna pojmout. Retence je schopnost uzamknout tekutinu v absorpčním jádře tak, aby se nemohla vrátit zpět na povrch. Kvalitu vybrané pomůcku určuje právě retence bez ohledu na její absorpci. 

Superabsorbent uvnitř absorpčního jádra

Superabsorbent je finančně nákladný materiál obsažený v absorpčním jádru, který při kontaktu s tekutinou utvoří gel, pohltí zápach a udrží tekutinu uvnitř. Čím více superabsorbentu, tím vyšší retence pomůcky. Výhodou takové pomůcky s vysokou schopností retence je pocit sucha, předcházení infekčním komplikacím a poškození integrity kůže a větší pocit diskrétnosti nebo zvýšení lidské důstojnosti. Pro osobní komfort a možnost aktivního života pacient potřebuje, aby se mohl na svou pomůcku spolehnout. 

Aktivace pomůcky

Před samotným použitím inkontinenční pomůcky je potřeba ji aktivovat. Pomůcka je v balení stlačena a její absorpční jádro v tomto stavu není schopno správně pracovat. Je tedy nutné jej uvolnit. Pomůcku musíme plně rozvinout, natáhnout do délky a poté vytvořit tzv. korýtko − přeložíme ji a pomačkáme po vnější straně. Tento postup je nutno zachovat pro správnou funkci materiálu a aktivaci absorpčního jádra. Pacienty by o nutnosti aktivace měla informovat např. sestra v ordinaci nebo při vyzvednutí pomůcky magistra v lékárně.

Úhrady pomůcek ze ZP

Úhrada inkontinenčních pomůcek zdravotní pojišťovnou je dána zákonem. Lékař odborník stanoví stupeň inkontinence (I., II. či III.) na základě množství úniku moči v mililitrech za 24 hodin. V rámci tohoto stupně může pacient čerpat různé druhy pomůcek a využívat jejich kombinace. Na poukazu je nutné předepsat jen jeden druh pomůcky, avšak poukazů může mít pacient předepsaných více. Lékař však musí dodržet kusový a finanční limit. Ten je dán stupněm inkontinence. Je možné čerpat 150 kusů pomůcek měsíčně. Finanční limity činí při I. stupni 449,65 Kč, při II. stupni 900,45 Kč a při III. stupni 1699,70 Kč. Uplatní se ten limit, kterého je dosaženo dříve. Nově je zákonem upravena spoluúčast − u I. stupně 15 % z ceny, u II. stupně 5 %, u III. stupně není stanovena. 

Závěr

Cena inkontinenční pomůcky ne vždy vypovídá o její kvalitě. Je nezbytné pomůcky vybrat ve všech ohledech správně tak, aby byl pacient v maximálním komfortu a typ pomůcky odpovídal jeho potřebám a životnímu stylu. Jen tak je možno efektivně zlepšit kvalitu jeho života.

(kaše)

Zdroje:
1. Podle kterých parametrů nejlépe posoudíme kvalitu inkontinenčních pomůcek? proLékaře.cz, 25. 2. 2021. Dostupné na: www.prolekare.cz/tema/inkontinence/detail/podle-kterych-parametru-nejlepe-posoudime-kvalitu-inkontinencnich-pomucek-125929
2. Retence – opomíjený parametr inkontinenčních pomůcek. proLékaře.cz, 9. 4. 2021. Dostupné na: www.prolekare.cz/tema/inkontinence/detail/retence-opomijeny-parametr-inkontinencnich-pomucek-126627



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#