#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hydroresponzivní krytí u akutních i obtížně se hojících ran

4. 8. 2022

Recentně publikovaný přehled klinických důkazů z bezmála tří desítek studií dokládá dosažení úspěšného débridementu a vyčištění různých obtížně se hojících ran při použití hydroresponzivního krytí HydroClean, s příznivými výsledky hojení.

Překážky hojení ran v běžné praxi

Při léčbě obtížně se hojících ran zdravotníci narážejí na řadu překážek. Patří mezi ně přítomnost devitalizované tkáně na povrchu rány, která jednak představuje fyzickou překážku pro hojení a jednak je zdrojem bakteriální kontaminace s rizikem následné infekce. Britští autoři v rámci hodnocení možností řešení této komplikace nedávno publikovali přehledový článek, ve kterém shrnuli výsledky klinických studií s hydroresponzivním krytím HydroClean publikovaných v letech 1970–2021.

Vlastnosti hydroresponzivního krytí

Krytí HydroClean je určeno k léčbě ran, které potřebují débridement/vyčištění a zvládnutí exsudace, což jsou podmínky pro podporu optimálního prostředí rány a úspěšného hojení. Toto krytí má několik klíčových vlastností, zahrnujících débridement a odstranění devitalizované tkáně, odbourání biofilmu na povrchu rány, dále absorpci mikroorganismů, matrixových metaloproteináz a bakteriálních endotoxinů a konečně sekvestraci mikroorganismů, jejich retenci a imobilizaci v materiálu krytí, s následným odstraněním při běžném převazu.

Příznivé účinky při hojení i větší komfort pro pacienta

Uvedené studie vyhledané v databázi PubMed dokládají, že HydroClean podporuje úspěšný débridement a vyčištění různých ran, včetně ran obtížně se hojících, umožňuje přípravu lůžka rány a vede k příznivým výsledkům hojení, a to i u ran, u nichž dříve hojení selhalo. U závažnějších ran byla doložena také podpora granulace a zvládnutí exsudace a vlhkosti. Výsledky dále ukazují na snížení výskytu infekcí rány, zmírnění bolestivosti a menší bolest při převazu. Jednoduchá aplikace tohoto samostatně používaného krytí navíc umožňuje snadné použití u akutních i obtížně se hojících ran.

Závěr

Doložené účinky krytí HydroClean včetně antimikrobiálního působení a jeho snadné použití spolu s větším komfortem léčby pro pacienta z něj činí ideální volbu v 1. linii terapie akutních i obtížně se hojících ran.

(zza)

Zdroj: Ousey K., Hodgson H., Rippon M. G., Rogers A. A. Hydro-responsive wound dressings for treating hard-to-heal wounds: a narrative review of the clinical evidence. J Wound Care 2021 Dec 2; 30 (12): 980–992, doi: 10.12968/jowc.2021.30.12.980.



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#