#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace antifibrinolytika a aPCC u získané hemofilie A

14. 9. 2019

Antifibrinolytika často nebývají podávána v kombinaci s koncentrátem aktivovaného protrombinového komplexu (aPCC, obchodní název FEIBA) z obavy z trombotických komplikací. Některá pozorování ovšem naznačují, že tyto obavy nejsou zcela opodstatněné.

Data z registru FAIR

Registr FAIR (FEIBA on acquired haemophilia A Italian Registry) byla retrospektivně-prospektivní studie zahrnující 56 pacientů. Hodnoceno bylo podávání aPCC u nemocných se získanou hemofilií A.

Výsledky studie

Celkově bylo podáním aPCC léčeno 101 akutních krvácení. Antifibrinolytika byla podána současně s aPCC ve 40 % případů, s ohledem na závažnost krvácení. Z takto léčených pacientů měla většina závažné přidružené onemocnění, zejména se jednalo o kardiovaskulární morbiditu.

Výsledky analýzy ukazují, že všechna krvácení léčená kombinací aPCC a antifibrinolytika byla léčena po kratší dobu, s průměrným snížením doby trvání léčby o 16,3 %. U všech takto léčených pacientů byla pozorována dobrá tolerance, nebyly zaznamenány žádné arteriální ani žilní trombotické události.

Závěr

Autoři konstatují, že kombinace antifibrinolytika a aPCC se zdá být u pacientů se získanou hemofilií A bezpečná a efektivní, a to zejména u nemocných s život ohrožujícím krvácením.

(eza)

Zdroj: Pasca S., Ambaglio C., Rocino A. et al. Combined use of antifibrinolytics and activated prothrombin complex concentrate (aPCC) is not related to thromboembolic events in patients with acquired haemophilia A: data from FAIR Registry. J Thromb Thrombolysis 2019 Jan; 47 (1): 129–133, doi: 10.1007/s11239-018-1750-y.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#