#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozdní vznik endoftalmitidy po implantaci drenážního implantátu – kazuistika

1. 11. 2018

Autoři následujícího čerstvě zveřejněného kazuistického sdělení prezentovali případ pozdního vzniku endoftalmitidy po zavedení drenážního implantátu XEN45 a upozornili tak na možné závažné komplikace i u minimálně invazivních chirurgických zákroků.

Úvod

XEN45 je kolagenní hydrofilní stent, který odvádí nitrooční tekutinu z přední komory do subkonjunktiválního prostoru. Pokud není dosaženo cílového nitroočního tlaku nebo se po operaci vytvoří plochý či fibrotický polštářek, doporučuje se punktování jehlou (tzv. needling) k uvolnění adhezí mezi spojivkou a sklérou.

Popis případu

Muž, 54 let, přichází s bilaterálně zvýšeným nitroočním tlakem (NOT): při prvním vyšetření dosahoval NOT 26 mmHg na pravém oku a 32 mmHg na levém. Pro vedlejší účinky lokální léčby bylo rozhodnuto zavést drenážní implantát – pacient podstoupil implantaci XEN45 do levého oka. Měsíc po operaci bylo nutné provést punktování s doplňkovou aplikací mitomycinu C. Šest měsíců poté byl NOT velmi dobře kontrolován lokální léčbou.

Osm měsíců po operaci pacient přichází na pohotovost. Anamnesticky neudával žádný úraz oka. Na základě nálezu byla stanovena diagnóza endoftalmitida levého oka. Přítomnost povrchových defektů nebylo možno dobře posoudit pro významný zánět spojivky, ale kolem průchodu stentu pod spojivkou byla nalezena sektorovitá nekróza. Kultivace sklivce vedla k průkazu přítomnosti Streptococcus oralis. Kultivace z krve byla negativní a celkové vyšetření vyloučilo jinou možnou endogenní příčinu. Vzhledem k přítomnosti perzistentního infekčního fokusu a nepříznivé prognóze stran zrakové ostrosti byla provedena enukleace.

Závěr

Tento případ spolu s předchozími kazuistickými sděleními zdůrazňuje význam a nutnost pravidelných kontrol i po minimálně invazivní chirurgické léčbě glaukomu. Přestože je nová generace drenážních implantátů méně invazivní, a zdá se tedy být i bezpečnější, je třeba vědět, že i u nich mohou nastat závažné komplikace.

(lis)

Zdroj: Colás-Tomás T., Pérez-Trigo S. Delayed-onset endophthalmitis following implantation of a XEN45 glaucoma device: a case report. J Glaucoma 2018 Oct; 27 (10): 936–938, doi: 10.1097/IJG.0000000000001064.



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#