#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Melanom duhovky manifestující se jako dětský glaukom

20. 5. 2019

Následující kazuistika upozorňuje na to, že maligní melanom duhovky se může vyskytovat i v dětském věku a vést ke vzniku sekundárního glaukomu.

Glaukom v dětském věku

U dětských pacientů se glaukom vyskytuje relativně vzácně, odhadovaná incidence ve věkové skupině do 20 let činí 2,29 pacienta na 100 000 jedinců. Nejčastěji se zjišťuje primární kongenitální glaukom, sekundární glaukom je diagnostikován výjimečně.

Diferenciální diagnostika

Diferenciální diagnostika je v těchto případech velmi široká a zahrnuje uveitidu, trauma a jeho následky, infekci, iridokorneální endotelový syndrom, neovaskularizaci, glaukom vyvolaný léky, včetně kortikosteroidů, glaukom v souvislosti s onemocněním čočky, komplikace nitroočního zákroku, zvýšení episklerálního venózního tlaku a malignitu. Obzvláště u dětí je malignita nečekaná a v důsledku toho i často přehlédnutá.

Popis případu

Kazuistické sdělení popisuje klinické nálezy a průběh onemocnění u dívky, která si v 7 letech začala stěžovat na bolesti hlavy a rozostřené vidění. Oční vyšetření prokázalo nepravidelný tvar zornice a mírnou hypermetropii (+0,75 D) vlevo.

V 9 letech pak byly zdokumentovány progresivní změny duhovky a v 11 letech značně zvýšený nitrooční tlak s pokročilými glaukomovými změnami na terči zrakového nervu. Při vyšetření byla zjištěna pigmentová léze, které přerůstala přes duhovku a vrůstala do komorového úhlu. Transkorneální aspirační biopsie tenkou jehlou prokázala maligní melanom duhovky. Pacientka poté prodělala brachyterapii.

Závěr

Kazuistika poukazuje na fakt, že přestože maligní melanom je u dětí velmi vzácný, je třeba na něj v diferenciální diagnostice myslet. Včasné rozpoznání a zahájení léčby může snížit riziko lokální progrese a vzniku metastáz. Léčba glaukomu v souvislosti s uveálním melanomem je komplikovaná, neboť je třeba vzít v potaz i léčbu nádoru a prevenci metastáz.

(lis)

Zdroj: Gapsis B. C., Warren N. A, Nutaitis M. J. et al. Iris melanoma presenting as childhood glaucoma. Am J Ophthalmol Case Rep 2018 May 26; 11: 56–60, doi: 10.1016/j.ajoc.2018.05.009. 



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#