#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Má resveratrol podávaný kuřákům vliv na zánětlivé procesy a oxidační stres?

29. 3. 2019

Kuřáctví je celosvětově jedním z nejběžnějších zlozvyků a druhou nejčastější příčinou úmrtí. Expozice tabákovému kouři zvyšuje zánětlivé markery a také tvorbu reaktivních forem kyslíku. Resveratrol je přírodní antioxidant, polyfenol a derivát stilbenu, který můžeme nalézt v mnoha rostlinách, zejména v hroznech vinné révy. Klinická studie autorů z italského Turína hodnotila pozitivní účinky jeho podávání právě u kuřáků.

Metodika a průběh studie

Randomizované dvojitě zaslepené klinické studie se zkříženým uspořádáním se účastnilo 50 dospělých zdravých kuřáků. Polovina z nich dostávala po dobu 30 dní dávku resveratrolu (500 mg/den), následovala perioda 30 dní bez léčby a nakonec dostávali 30 dní placebo. U druhé poloviny byl postup opačný – začínala placebem a končila resveratrolem.

Výsledky

Po podávání resveratrolu se u kuřáků významně snížila hladina C-reaktivního proteinu (CRP) a triglyceridů, naopak se zvýšily hodnoty celkové antioxidační kapacity krevní plazmy (CAK). Na základě analýzy dat pomocí obecných lineárních modelů pak byly určeny poměry hodnot po podání resveratrolu k hodnotám po podání placeba: 0,47 (95% interval spolehlivosti [CI] 0,38–0,59) pro CRP a 0,71 (95% CI 0,65–0,78) pro triglyceridy. Hodnota CAK se zvýšila o 74,2 μmol/l (95% CI 60,8–87,6).

Hladina kyseliny močové, glukózy, inzulinu, cholesterolu a jaterních enzymů stejně jako hmotnost, obvod pasu a hodnoty krevního tlaku se po podání resveratrolu významně nezměnily.

Závěr

Resveratrol v této klinické studii prokázal protizánětlivé a antioxidační účinky a snížil triglyceridémii. Jeho podávání kuřákům může příznivě ovlivnit zvýšené kardiovaskulární riziko při této chronické závislosti.

(jtr)

Zdroj: Bo S., Ciccone G., Castiglione A. et al. Anti-inflammatory and antioxidant effects of resveratrol in healthy smokers a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Curr Med Chem 2013; 20 (10): 1323–1331, doi: 10.2174/0929867311320100009.



Štítky
Diabetologie Geriatrie a gerontologie Neurologie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Diabetická neuropatie a její léčba
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#