#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Závažná forma atopické dermatitidy v kojeneckém věku – kazuistika

15. 10. 2019

První příznaky kojenecké formy atopické dermatitidy se obvykle objevují mezi 2. a 6. měsícem věku dítěte. K typickým projevům patří papuly a vezikuly na erytémové spodině, běžně také dochází k jejich mokvání a tvorbě krust. Projevy jsou silně svědivé, na což kojenci reagují neklidem a podrážděností. Závažnou formu atopické dermatitidy v kojeneckém věku přibližuje následující kazuistika z dermatologické ambulance.

Osobní a rodinná anamnéza

9měsíční kojenec trpí atopickým ekzémem od 4 měsíců věku. Do ordinace dermatologa se dostává kvůli zhoršení stavu. Dosud byla při léčbě užívána běžně dostupná emoliencia a krátce krém s kyselinou fusidovou (Fucidin H crm.), který nepřinášel dlouhodobé zlepšení stavu. Perinatální období u pacienta probíhalo bez komplikací, kojen byl do 6 měsíců. Následně byl převeden na hypoalergenní kojeneckou výživu. Dítě dosud nebylo očkováno.

V rodinné anamnéze je uvedena alergie na med u matky a pylová rýma u otce. Starší bratr trpěl v kojeneckém věku mírnou formou atopického ekzému.

Objektivní nález

Při vstupním vyšetření jsou zjištěna drobná vícečetná erytematózní ložiska na trupu, tvářích a záhybech horních končetin. Na dolních končetinách se vyskytují rozsáhlá erytematoskvamózní ložiska, zejména na vnitřní straně stehen a v popliteálních jamkách. Na nártech jsou mnohočetné exkoriace. Na laterálních stranách bérců jsou pozorována červená ložiska s mokvajícím centrem. Skóre SCORAD bylo stanoveno na 36. Při alergologickém vyšetření byly zjištěny mírně zvýšené IgE proti směsi potravin, sIgE proti kravskému mléku byly negativní. Lékař stanovil diagnózu atopické dermatitidy. 

Ložiska atopické dermatitidy u 9měsíčního kojence před zahájením léčby
Obr. 1. Ložiska atopické dermatitidy u 9měsíčního kojence před zahájením léčby

Terapie

Na nejzávažnější ložiska na dolních končetinách byla doporučena topická léčba hydrokortison-butyrátem (Locoid lipocrm.) v proaktivním režimu, tj. aplikace po dobu 1−5 dní při akutním zhoršení, další 2 týdny aplikace 3× týdně a poté dlouhodobě 2× týdně na noc. Ve dnech, kdy se přípravek neaplikuje, je doporučeno krýt ložiska na noc měkkou septonexovou pastou. Další opatření zahrnovala promazávání celého těla syndermanem, aplikaci zvláčňujícího krému obsahujícího cetylstearylalkohol a cetostearomakrogol (Lipobase crm.) na obličej, koupele ve světle růžovém roztoku hypermanganu a aplikaci vysýchavých obkladů s Jarischovým roztokem na mokvající ložiska. V případě silného svědění bylo doporučeno podání 1/4 tablety bisulepin-hydrochloridu (Dithiaden) namísto dříve užívaných kapek s dimetinden-maleinátem (Fenistil). Dále byla doporučena aminokyselinová kojenecká výživa s ohledem na možný původ potíží v non-IgE alergii na bílkovinu kravského mléka.

Výsledky léčby

Po 3 týdnech léčby bylo při kontrole patrné mírné zlepšení ekzému v obličeji a na horních končetinách. Mokvání ložisek na dolních končetinách ustalo, ale zlepšení erytému bylo jen dílčí. Při rozhovoru s rodiči kojence bylo zjištěno, že Locoid lipocrm. aplikovali kojenci pouze jednorázově a dále přípravek nepoužívali. Díky opakované edukaci rodičů došlo ke zlepšení compliance a po dalších 3 týdnech terapie byl kožní nález výrazně lepší. Skóre SCORAD pokleslo z hodnoty 36 na 22. Díky zmírnění pruritu se zlepšila také kvalita spánku kojence.

Dílčí zlepšení po 3 týdnech terapie
Obr. 2. Dílčí zlepšení po 3 týdnech terapie

Stav po dalších 3 týdnech terapie, kdy byly dodržovány všechny zásady léčby
Obr. 3. Stav po dalších 3 týdnech terapie, kdy byly dodržovány všechny zásady léčby

(pak)

Zdroj: Čadová J. Kazuistika 5. In: Tomanová D., Benáková N. Atopická dermatitida. Medicínské vzdělávání, 2018.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#