#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o zdraví není projevem hypochondrie: Co mohou nabídnout programy STOP pojištěnců OZP?

7. 10. 2022

Zdravý životní styl a systematická prevence je základem pevného zdraví. Odkládání jakéhokoliv preventivního vyšetření může mít naopak až fatální následky. Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) se proto v této oblasti snaží motivovat své pojištěnce již řadu let.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Řekněme společně STOP nádorům

V současné době jsou onkologická onemocnění jednou z hlavních příčin úmrtí v Evropské unii. Jednou z priorit OZP je tudíž i zaměření na onkoprevenci. V jejím portfoliu benefitů tak lze nalézt nejrozsáhlejší nabídku programů prevence nádorových a civilizačních onemocnění.

V rámci sedmi programů z řady STOP, které patří k nejvíce využívaným, mají pojištěnci OZP možnost rozhodnout se, zda preventivní diagnostiku týkající se nádorů prsu, kůže, prostaty, ledvin a břišních orgánů nebo dutiny ústní, osteoporózy či infarktu absolvují formou bezplatného vyšetření u některého ze smluvních poskytovatelů zdravotních služeb, nebo si vyberou jakéhokoliv jiného poskytovatele příslušné odbornosti, vyšetření si zaplatí a účtenku následně uplatní formou kuponu v maximální stanovené výši.

Součástí řady STOP je i program prevence nádorů tlustého střeva a konečníku, v jehož rámci mohou pojištěnci OZP podstoupit bezplatné vyšetření u praktického lékaře. Stejně tak mají možnost nechat se zdarma exkluzivně vyšetřit díky programu prevence Alzheimerovy choroby, a to v síti kontaktních center České alzheimerovské společnosti po celé zemi.

Odhalme nemoc dřív, než se projeví

  • STOP rakovině prsu: V posledních letech přibývá případů tohoto vážného onemocnění mezi stále mladšími ženami, a proto OZP přispívá na toto vyšetření nebo jej plně hradí ženám již od 40. roku jejich života. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno až od 45 let.
  • STOP rakovině prostaty: Vyšetření pro muže od 40 let. Právě tyto nádory jsou mezi muži nejčastější. Včasné odhalení přispěje k větší pravděpodobnosti vyléčení.
  • STOP rakovině kůže: Příspěvek na preventivní vyšetření digitálním či ručním dermatoskopem je určen všem klientům OZP bez věkového omezení.
  • STOP rakovině ledvin a břišních orgánů: Neexistuje screening těchto nádorů, který by byl hrazený z veřejného zdravotního pojištění. OZP proto poskytuje svým pojištěncům ve věku nad 50 let vyšetření břicha ultrazvukem zcela zdarma nebo s příspěvkem.
  • STOP rakovině dutiny ústní: Rizikovou skupinou jsou lidé nad 25 let, 2× častěji muži než ženy, zvláště kuřáci a ti, kteří často pijí tvrdý alkohol. K včasnému odhalení abnormalit ústní sliznice pomáhá mimo jiné vyšetření přístrojem VELscope.
  • STOP osteoporóze: Říká se o ní, že je jednou z civilizačních chorob související s naším ne vždy zdravým životním stylem. Tento program mohou u OZP využít pojištěnci ve věku nad 50 let.
  • STOP infarktu: K nejčastějším příčinám pracovní neschopnosti a úmrtí patří ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda a diabetes. Program je určen pro klienty ve věku 30–55 let.

Péče o zdraví na prvním místě

V nabídce OZP najdete řadu dalších příspěvků na prevenci, například až 1500 Kč na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění nebo až 2000 Kč dentální hygienu. Další skupinou je péče o chronicky nemocné a klienty se specifickými potřebami, kdy OZP poskytuje například příspěvek 4000 Kč pro onkologicky nemocné, až 5000 Kč pro klienty s nízkobílkovinnou dietou nebo 1000 Kč pro děti s obezitou.

(ozp)



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#