#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v laboratorní diagnostice v ambulanci praktického lékaře, internisty a kardiologa

14. 2. 2020

Od 1. ledna 2020 vstoupila v účinnost nová dohoda o úhradách zdravotních služeb v segmentu primární péče a ambulantních specialistů. Novinky souvisejí s reformou primární péče a jejich smyslem je posílit úlohu všeobecného praktického lékaře. V rámci ambulantní laboratorní diagnostiky dochází ke sdílení výkonů i pro specializace vnitřního lékařství a kardiologie.

Komerční sdělení:

Úvod

Rychlá laboratorní diagnostika v rámci primární péče přináší výrazné urychlení diagnostického a terapeutického procesu, z čehož profituje nejen pacient, ale také zdravotnický systém. Stále důležitější úlohu v rámci rychlé laboratorní diagnostiky má tzv. POCT neboli testování v místě péče o pacienta (point of care testing).

Od 1. ledna 2020 vstoupila v účinnost dohoda mezi zdravotními pojišťovnami a Sdružením praktických lékařů ČR (SPL), na jejímž základě je kromě dalších výkonů hrazeno stanovení D-dimerů, troponinu T a NT-proBNP v ambulancích všeobecných praktických lékařů. Kódy pro stanovení troponinu T a D-dimerů jsou sdíleny i pro specializace vnitřního lékařství a kardiologie.

Stanovení D-dimerů a kardiomarkerů v ambulantní sféře

D-dimery jsou konečným produktem degradace stabilizovaného fibrinu plazminem a jejich přítomnost svědčí o aktivaci koagulační kaskády a fibrinolýzy. K elevaci hladin D-dimerů dochází při hluboké žilní trombóze a plicní embolii, současně však i po rozsáhlejších úrazech a operacích, při popáleninách, zánětech a u některých nádorových onemocnění. V rámci laboratorní diagnostiky je tak ceněna především vysoká negativní predikční hodnota vyšetření.

Negativní výsledek testu výrazně snižuje pravděpodobnost přítomnosti tromboembolické nemoci, pozitivní výsledek vzhledem k nízké specificitě může být projevem řady dalších onemocnění. Stanovení D-dimerů se tak díky změně v úhradách a dobré dostupnosti POCT přístrojů může stát neocenitelným pomocníkem v rychlé diagnostice a terapii tromboembolické nemoci.

Troponin T a NT-proBNP se řadí mezi takzvané kardiomarkery. Troponin T je v současnosti důležitým ukazatelem přítomnosti akutní ischémie myokardu. Stanovení troponinu T v ambulanci umožňuje rychlou diagnostiku při prvním kontaktu s pacientem se stenokardiemi. Rychlá diagnostika výrazně přispívá k urychlení terapeutického procesu a snížení morbidity i mortality pacientů s akutním koronárním syndromem (zvláště v případě akutního infarktu myokardu bez elevací segmentu ST).

Stanovení kardiomarkeru NT-proBNP je v rámci rychlé laboratorní diagnostiky důležité pro vyloučení akutního srdečního selhání u náhle dušného pacienta. Současně je však i důležitým laboratorním markerem v diagnostice časných stadií chronického srdečního selhání. Díky vysoké negativní prediktivní hodnotě tohoto vyšetření může být pomocí testu NT-proBNP chronické srdeční selhání spolehlivě vyloučeno.

Možnosti laboratorní diagnostiky v ambulantní sféře

Na současném trhu existuje řada přístrojů umožňujících POCT. Jejich výhodou je jednoduchost, rychlost a multifunkčnost, tedy možnost stanovení více diagnostických testů pomocí jednoho přístroje. Mezi takové přístroje se řadí například cobas h 232 POC system, který umožňuje rychlé stanovení NT-proBNP, troponinu T, CK-MB, myoglobinu a D-dimerů. Jedná se o přístroj pro kvantitativní vyhodnocení imunotestů s použitím techniky značení zlatem. Kvantitativní vyhodnocení je přitom k dispozici během několika minut, díky čemuž může být výrazným pomocníkem nejenom v ambulancích, ale také například na urgentních příjmech nebo ve vozech zdravotnické záchranné služby.

Máte-li zájem o bližší informace, zanechte prosím své osobní údaje ve formuláři. Bude Vás kontaktovat obchodní zástupce společnosti Roche Diagnostics.

Mám zájem zanechat osobní údaje.

(holi)

Zdroje:

  1. Cikrt T. V úterý se dohodli s pojišťovnami na úhradách pro příští rok praktici pro děti i dospělé. Zdravotnický deník, 15. 5. 2019. Dostupné na: www.zdravotnickydenik.cz/2019/05/vcera-se-dohodli-pojistovnami-uhradach-pristi-rok-praktici-deti-i-dospele
  2. Roche Diagnostics. Dostupné na: www.roche-diagnostics.cz


Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#