#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XIV. Beskydské alergologické a imunologické dny


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2013; 152: 48-49
Kategorie: Sjezdy

Malenovice, 23. a 24. listopadu 2012

Opět po roce na podzim se setkali alergologové a kliničtí imunologové na svém tradičním odborném semináři v Malenovicích pod Lysou horou.

Dvoudenní seminář byl sestaven z mnoha různorodých témat, která spojovala problematika jejich společné klinické odbornosti. Páteční odpolední seminář byl zahájen zajímavou přednáškou na téma Imunonutrice (RNDr. Petr Šíma, Mikrobiologický ústav AV Praha). Z imunonutrilogie jsme přeskočili do infektologické tematiky. MUDr. Pavlína Hrabčíková z oční kliniky FN Olomouc se zaměřila na klinické aspekty diagnostiky a léčby herpetických keratitid. Zajímavou diskuzi rozpoutala následující prezentace pana primáře MUDr. Zenona Lasoty z novojičínské nemocnice, která byla orientována na imunologickou léčbu těžkých forem dětského atopického ekzému.

Své nezastupitelné místo mají na Beskydských dnech klinické kazuistiky. Letos se kazuistikami obtížně léčitelného astmatu zabývala MUDr. Patricie Popelková (FN Ostrava) a doc. MUDr. Jaromír Bystroň (FN Olomouc).

Sobotní dopolední odborný program započala velmi prakticky zaměřená přednáška MUDr. Jaroslava Matušky z Brna na téma Kojenecká strava z pohledu evropské gastroenterologie a možnosti ovlivnění alergického stavu kojence. S úskalími interpretace nádorových markrů nás renomovaně seznámil doc. RNDr. Kristián Šafarčík, Ph.D. z FN Ostrava. Do problematiky složitosti transplantace plic nás zasvětila opět MUDr. Patricie Popelková z plicní kliniky FN v Ostravě. Závěrem zazněla přednáška MUDr. Boženy Kalabusové z Přerova o zkušenostech s léčbou novými antihistaminiky a velmi přínosným zakončením semináře bylo sdělení doc. MUDr. J. Bystroně o novinkách v oboru alergologie a klinické imunologie.

Letošní Beskydské dny alergologie a klinické imunologie se opět pokusily přispět k rozšíření teoretických i praktických znalostí a zkušeností lékařů. Příští rok nás čeká již 15. ročník a my se budeme snažit vytvořit interaktivní a přínosný program pro všechny zájemce o tento zajímavý lékařský obor.

MUDr. Mořic Jurečka

ambulance AKI Příbor

742 58 Příbor

e-mail: moric.jurecka@seznam.cz


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Úvodník
Článek Kniha
Článek Kniha

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#