#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slibný model nové terapie plicní rakoviny


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2013; 152: 14
Kategorie:

Lidské buňky plicního nemalobuněčného karcinomu (NSCLC) s aktivizujícími mutacemi v EGFR často odpovídají na léčení s EGFR-cíleným na inhibitory tyrosin-kinázy (TKIs), jako je erlotinib. Jejich odpověď ale není setrvalá, protože nádory získávají rezistenci. Sekundární mutace v EGFR (např. T790M) nebo upregulace MET kinázy lze nacházet až v 50 % rezistentních nádorů. Zde je zpráva o zvýšené aktivaci AXL a evidence o epithelialně-mezenchymálních přechodech (EMT) v četných modelech in vitro a in vivo EGFR-mutantech plicní rakoviny se získanou rezistencí k in vitro a in vivo EGFR p.Thr790 Met změně nebo MET aktivaci.

Vyšší exprese AXL a v některých případech s jeho ligandem GAS6 byla nalezena u EGFR-mutantu plicní rakoviny, který byl získán od jedinců se získanou rezistencí k TKI. Tato data identifikují AXL jako terapii. Inhibice tohoto slibného léku by mohla být prevencí nebo i získanou rezistencí k EGFR TKI u jednotlivců s EGFR-mutantním plicním karcinomem.

P. Barták


Zdroje

Zhang Z, et al. Activation of the AXL kinase causes resistance to EGFR-targeted therapy in lung cancer. Nature Genetics 2012; 44: 852–860.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Úvodník
Článek Kniha
Článek Kniha

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#