#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Speciální tréninkový program vede k redukci únavy u pacientů s roztroušenou sklerózou

11. 4. 2019

Dosavadní pokusy o farmakologické ovlivnění únavy u pacientů s roztroušenou sklerózou nebyly příliš úspěšné. Je však prokázáno, že pravidelné cvičení může vést k jejímu zlepšení, což prokázala i nedávná studie zaměřující se na ovlivnění únavy pravidelnou chůzí na běhacím pásu (treadmillu).

Únava u pacientů s RS

Únava je jedním z nejčastějších příznaků roztroušené sklerózy (RS) – postihuje nejméně 75 % pacientů. Zároveň je považována za jeden ze symptomů, které nejvíce zhoršují kvalitu jejich života. Její patofyziologické mechanismy dosud nejsou zcela objasněny, mezi základní faktory patří primární destrukce nervového systému, ztráta axonů, dysfunkce imunitního systému a ovlivnění endokrinního systému.

Průběh studie

Studie, které se zúčastnilo celkem 60 pacientů s relabující-remitující formou roztroušené sklerózy (RRRS) s hodnotou skóre EDSS (Expanded Disability Status Scale) < 4 a s diagnózou únavy (se vstupní hodnotou FSS − Fatigue Severity Scale 56,73 ± 8,4), měla za cíl prokázat, zda speciálně vytvořený tréninkový program spočívající v chůzi na treadmillu napomáhá redukci únavy.

Pacienti ve studijní skupině cvičili 3× týdně, každé cvičení se skládalo ze 3 fází: pomalé chůze, rychlé chůze a cool-down („zklidnění“). Postupně byla zvyšována rychlost a délka trvání chůze (z 10−15 minut na začátku studie na 25−32 minut po 6 týdnech). Výsledky byly porovnávány s kontrolní skupinou, která se shodovala z hlediska věkové struktury i zastoupení mužů a žen a vstupní hodnoty FSS. Pacienti v této skupině se nevěnovali žádné pravidelné fyzické aktivitě a proti únavě užívali amantadin.

Výsledky

Ve studijní skupině byla po 6 i 12 týdnech prokázána signifikantní redukce únavy, zatímco ve skupině pacientů léčených amantadinem nebyl rozdíl signifikantní (FSS 35,67 ± 10,7 vs. 49,63 ± 8,6; p = 0,0001 po 6 týdnech a 29,11 ± 9,9 vs. 50,87 ± 8,4; p = 0,0001 po 12 týdnech).

Závěr

Přestože je nutné další sledování k potvrzení dlouhodobého efektu cvičení, výsledky naznačují, že vhodně zvolený tréninkový program může pacientům pomoci více než nejčastěji používaná symptomatická farmakologická léčba.

(pab)

Zdroj: Shalaby N., Hashem H., Gomaa A. et al. Effectiveness of walking exercise program in improving fatigue in relapsing remitting multiple sclerosis patients. ECTRIMS Online Library 2018 Oct 11; 228794.

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie Všeobecná sestra
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#