#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podpora psychické odolnosti stárnoucích pacientů s roztroušenou sklerózou

31. 8. 2018

Pilotní studie, která zkoumala nový program pozitivní psychologie Everyday Matters, zjistila jeho kladný vliv na psychickou odolnost a související parametry u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) ve středním věku.

Úvod

První příznaky RS se objevují nejčastěji mezi 20. a 40. rokem a zahrnují poruchy zraku, hybnosti, koordinace, později také např. polykání. U většiny pacientů onemocnění po zhruba 15–20 letech postupně přechází v chronickou progresivní formu.

Pacienti s RS ve středním věku jsou nuceni vyrovnávat se současně se zpravidla zhoršujícím se průběhem nemoci a se změnami souvisejícími se zvyšujícím se věkem. Obecně se předpokládá, že důležitou roli ve zdravém a pohodovém stárnutí hraje psychická odolnost; u osob stárnoucích s RS by měla mít nemenší význam.

Metodika studie

Unicentrická pilotní randomizovaná (1 : 1) kontrolovaná studie srovnávala intervenci programem Everyday Matters s kontrolní skupinou (bez intervence). Účastníků bylo celkem 31, všichni s diagnózou RS a starší 45 let. Šestitýdenní program vyvinutý americkou National MS Society zahrnoval skupinové telekonference doplněné četbou, videi a on-line aktivitami. V obou skupinách pacienti vyplnili hodnocení posuzující odolnost, spokojenost se současnou sociální rolí, náladu, bolest, únavu a kvalitu spánku na začátku a po ukončení programu.

Výsledná zjištění

Studii dokončilo 27 účastníků a analýza výsledků odhalila významný vliv programu na odolnost pacientů a jejich spokojenost se sociální rolí a dále trend k příznivému působení na duševní pohodu a závažnost depresivních příznaků. Pacienti ze skupiny, která se zúčastnila programu, ho označili za velmi přínosný, formu využívající telefon za vhodnou a uvedli, že benefity z účasti převažují nad vynaloženou námahou.

Závěr

Výsledky pilotní studie ukazují, že téma si zasluhuje výzkum v plném rozsahu, neboť program pozitivní psychologie byl v podpoře odolnosti pacientů s RS úspěšný. Skupinová intervence pomocí telekonference se osvědčila jako vhodná forma šíření programu mezi pacienty v jejich domácím prostředí.

(mir)

Zdroj: Alschuler K. N., Arewasikporn A., Nelson I. K. et al. Promoting resilience in individuals aging with multiple sclerosis: results from a pilot randomized controlled trial. Rehabil Psychol 2018 Jul 19, doi: 10.1037/rep0000223 [Epub ahead of print].

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#