#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Akutní amauróza při RS: Před podáním kortikoidů vyšetřujte!

11. 12. 2018

Náhle vzniklá amauróza při roztroušené skleróze (RS) je poměrně jednotvárná záležitost – obvykle je příčinou optická neuritida. Ale nemusí tomu tak být vždy a léčba cílená na optickou neuritidu může stav nemocného zhoršit.

Úvod

Jedním z hlavních problémů spojených s roztroušenou sklerózou jsou poruchy zraku, zejména dané optickou neuritidou. Diagnostika a péče o tyto nemocné vyžadují efektivní spolupráci neurologa a oftalmologa, pokud nemá docházet k chybám ve zvolených postupech. A tyto chyby mohou být poměrně zásadní.

K jednotkám, jež mohou být s optickou neuritidou zaměněny, patří akutní či subakutní centrální serózní chorioretinopatie. Údaje o výskytu náhlé amaurózy, zapříčiněné touto diagnózou, u pacientů s roztroušenou sklerózou však byly donedávna chudé.

Výsledky studie

Na toto téma se zaměřila retrospektivní studie, kterou ve formě dopisu editorovi nedávno publikoval časopis Multiple Sclerosis and Related Disorders. U 4536 pacientů (3508 žen a 1028 mužů), jejichž data byla zpracovaná, byla náhle vzniklá amauróza, způsobená centrální serózní chorioretinopatií, během studovaného období (červenec 2013 – červenec 2016) zaznamenána ve 12 případech. Pozoruhodné je, že tato skupina nemocných měla zcela jiné zastoupení pohlaví než v celé studované kohortě – bylo v ní 8 mužů a 4 ženy. Ve dvou případech bylo postižení očí bilaterální, v ostatních případech unilaterální. Žádná z postižených osob neměla v anamnéze faktory predisponující k rozvoji makulárního edému (např. uveitidu) a netrpěla Cushingovou chorobou ani nefropatií. Tato čísla ukazují na incidenci 9,9/100 000 u mužů a 1,7/100 000 u žen (jednalo se o populaci Blízkého východu).

Diskuse a závěr

Otázkou je, co má centrální serózní chorioretinopatie společného s roztroušenou sklerózou, a odpověď možná není tak složitá. Všichni pacienti, kteří prodělali akutní amaurózu při centrální serózní chorioretinopatii, měli v anamnéze léčbu relapsu roztroušené sklerózy intravenózními kortikoidy, z toho 4 pulzní léčbu v průběhu předchozích 6 měsíců.

Intravenózně aplikované kortikoidy jsou známým spouštěčem centrální serózní chorioretinopatie a mohou ji také prodloužit, zhoršit nebo reaktivovat. Přitom v léčbě akutní optické neuritidy tyto léky své místo mají, proto je nutné, aby jejich podání vždy předcházelo důkladné oftalmologické vyšetření. Přínosná je zejména optická koherenční tomografie (OCT), jež u pacientů s centrální serózní chorioretinopatií ukáže typický „puchýřek“ v makulární oblasti.

(pez)

Zdroj: Abtahi M. A., Dehghani A., Etemadifar M. et al. Acute vision loss in multiple sclerosis: optic neuritis or central serous chorioretinopathy? Mult Scler Relat Disord 2018 Oct 2; 27: 147–150, doi: 10.1016/j.msard.2018.09.034.

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#