#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čistá zubní protéza chrání dutinu ústní i celkové zdraví pacientů

2. 11. 2020

Ztrátu zubů řeší pacienti po celém světě zubními náhradami. Stav těchto náhrad má výrazný vliv na zdraví dutiny ústní, stravování, sociální interakce i celkové zdraví jejich nositelů.

Bakteriální biofilm na zubní protéze jako původce systémových onemocnění

I když většinou nejde o život ohrožující situace, přítomnost bakteriálního biofilmu na zubní protéze může přinášet různé zdravotní obtíže. Zejména u starších dependentních pacientů sledujeme jak orální stomatitidu, tak závažnější systémová onemocnění. Studií, jež spojují systémové choroby a stav dutiny ústní u pacientů s částečnými či celkovými protézami, každým rokem přibývá. Bakterie přítomné v dutině ústní jsou dávány do spojitosti s infekční endokarditidou, aspirační pneumonií, chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) i dalšími generalizovanými infekcemi dýchacího traktu.

Existuje řada výzkumů, které sledují patogenitu bakteriálního plaku přítomného na protézách. Například práce, kterou v roce 2008 publikovali Ishikawa et al., ukazuje, že pokud je protéza čištěna 1× týdně profesionálně (tedy profesionálními kartáčky na protézy, ultrazvukem a speciálním čisticím prostředkem) a zároveň jsou očišťovány měkké tkáně dutiny ústní pacientů, množství mikroorganismů žijících na náhradě i v ústech klesá. Autoři tuto strategii doporučují ke snížení nebezpečí aspirační pneumonie zejména u pacientů v pečovatelských domovech. 

1011 mikroorganismů v miligramu plaku

Zubní protézy na svém povrchu akumulují plak a kámen podobně jako zuby. Právě nedostatečné odstraňování plaku má za následek stále častěji se vyskytující iritace mukózy a výše zmiňované pneumonie či endokarditidy. Plak na protézách je komplexní agregát orálních bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů. Odhaduje se, že v 1 miligramu plaku lze nalézt až 1011 mikroorganismů zahrnujících více než 30 různých druhů.

Na hrubých površích se plak akumuluje snadněji než na dobře vyleštěných. Proto je také doporučováno čistit protézy neabrazivním čisticím prostředkem, který zanechá protézu hladkou. Zároveň je nutné si uvědomit, že vnitřní část protéz nemůže být z technických důvodů nikdy dokonale vyleštěná, a zůstává tedy potenciálně snáze kontaminovatelná. 

Zaostřeno na kvasinky 

Pečlivé každodenní odstraňování biofilmu je ve snaze o co nejlepší ústní i celkové zdraví na prvním místě. Předpokládá se, že stomatitidy mají příčinu zejména v kvasinkových infekcích. Například Campos et al. (2008) však posbírali vzorky z orální mukózy a z povrchu protézy jak u zdravých pacientů (bez zánětu), tak u nemocných se stomatitidou. Celkem identifikovali 82 druhů mikroorganismů jak u osob zdravých, tak s příznaky stomatitidy, a to včetně 3 kvasinkových druhů.

Po dalším zkoumání bylo nalezeno 26 specifických bakteriálních druhů přítomných jen u pacientů bez zánětů (s významným zastoupením streptokoků) a jiných 32 druhů bylo nalezeno výlučně u pacientů se stomatitidou. Zde byly přítomné na prvním místě streptokoky (23 %), atopobia (16 %) a prevotely (11 %). Candida albicans byla z kvasinkových druhů zastoupena u pacientů se stomatitidou nejvíce, zatímco u zdravých pacientů bylo kvasinkové zastoupení rozmanitější (C. albicans 22 %, C. glabrata 54 %, C. tropicalis 24 %). Autoři došli k závěru, že protézou indukovaná stomatitida je multifaktoriální onemocnění se specifickou stavbou biofilmu.

Zásady péče o protézu

Ke snížení množství biofilmu by pacienti měli následovat tato doporučení:

  • Zubní protézy je nutné denně čistit měkkým kartáčkem a neabrazivním čisticím prostředkem.
  • Zubní protézy by se měly denně namáčet do speciálního čistícího roztoku. Při použití těchto roztoků je vždy nutné následovat návod k použití od výrobce.
  • Po vyjmutí z roztoku musejí být protézy pečlivě opláchnuty vodou a teprve potom vloženy zpět do úst.
  • Pacienti by měli na noc protézy odkládat do vody.
  • Zubní protézy se nesmějí vkládat do vařící vody.
  • Protézy by měly být 1× ročně zkontrolovány a vyčištěny zubním lékařem.

(jez)

Zdroje:
1. Felton D., Cooper L., Duqum I. et al. Evidence-based guidelines for the care and maintenance of complete dentures: a publication of the American College of Prosthodontists. J Prosthodont 2011; 20 Suppl. 1: S1−S12, doi: 10.1111/j.1532-849X.2010.00683.x.
2. Ishikawa A., Yoneyama T., Hirota K. et al: Professional oral health care reduces the number of oropharyngeal bacteria. J Dent Res 2008; 87: 594−598, doi: 10.1177/154405910808700602.
3. Campos M. S., Marchini L., Bernardes L. A. et al. Biofilm microbial communities of denture stomatitis. Oral Microbiol Immunol 2008; 23: 419−424, doi: 10.1111/j.1399-302X.2008.00445.x.



Štítky
Stomatologie
Partneři sekce
GSK staré logo před 10_6_2022

Nejnovější kurzy
Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Průvodce pomocnými prostředky při léčbě nemocí parodontu
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a jejich možné negativní působení v dutině ústní
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Neinvazivní terapeutická ochrana dentino-pulpálního komplexu
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Speciální situace orální hygieny
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Prevence neúspěchů protetického ošetření chrupu
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Hybridní zubní náhrady – přežitek nebo perspektiva v moderní protetické péči?
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#