#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba prediabetu v ordinaci praktika: dietní opatření pod lupou

11. 9. 2018

Změna stravy a životního stylu je to první (a zcela zásadní), co lze člověku s prediabetem doporučit. Jak být co nejkonkrétnější a mluvit pro pacienta srozumitelně?

Význam režimových opatření

Po stanovení diagnózy prediabetu je nutná snaha o dlouhodobou normalizaci glykémií, aby se dosáhlo oddálení či zabránění rozvoje diabetu 2. typu. Včasný záchyt a léčba prediabetu vede ke snížení výskytu mikro- i makrovaskulárních komplikací a ke zlepšení prognózy.

Farmakologická léčba (zatím pouze metforminem) či bariatrická chirurgie nastupují až v situaci, kdy selžou opatření nefarmakologická. Ta jsou navíc zároveň základem léčby hypertenze, dyslipidémie, obezity a dalších projevů metabolického syndromu, jež v rámci komplexní péče o pacienta s prediabetem není možné zanedbat. Na jednu ze základních složek těchto komplexních opatření – dietu – se zaměříme podrobněji.

Energetický nadbytek

Pacienti obvykle spojují vznik (pre)diabetu se zvýšeným příjmem cukrů, což nebylo nikdy epidemiologicky prokázáno. Významný je spíš vliv nadměrného energetického příjmu při nízkém energetickém výdeji.

  • Pokud má pacient nadváhu nebo je obézní, snahu o omezení příjmu energie je možné mu přiblížit stanovením konkrétního cíle: redukce hmotnosti alespoň o 5 % (je vhodné spočítat konkrétní hodnotu) a následně trvalé udržení této snížené hmotnosti (s pravidelným tázáním či kontrolováním při prohlídkách).

Typy potravin

Změna skladby stravy a nahrazení některých typů potravin jinými může přispět jak ke snížení celkového energetického příjmu, tak i k prospěšné změně poměru a kvality přijímaných makro- i mikronutrientů. Pacientovi je možné (případně i ve spojení s více či méně podrobnou analýzou jeho jídelníčku) doporučit:

  • snížení příjmu zejména druhotně zpracovaného masa a masných výrobků (uzeniny, paštiky, mleté maso, fast food apod.);
  • snížení příjmu živočišného tuku (vepřové maso, sádlo, máslo, tučné sýry) a přepalovaného tuku (smažené potraviny);
  • zvýšení příjmu polynenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje, ryby, ořechy);
  • zvýšený příjem listové zeleniny (měla by být zastoupena nejméně v jednom jídle denně);
  • preferenci potravin s nižším glykemickým indexem (naučit jej rozpoznávat jednoduché cukry od komplexních sacharidů);
  • preferenci potravin s obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, rýže apod.);
  • příjem kávy;
  • příjem malého množství alkoholu (riziko rozvoje diabetu 2. typu stoupá jak při abstinenci, tak při příjmu nad 10 g alkoholu denně).

(luko)

Zdroje:
1. Karen I., Svačina Š. Prediabetes. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Novelizace 2016. Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2016. Dostupné na: www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-od-2013/Prediabetes-2016.pdf
2. Chichester Dietitians, Western Sussex Hospitals NHS. Food fact – dietary advice for pre diabetes. Vydáno: květen 2015; datum revize: květen 2017. Dostupné na: www.westernsussexhospitals.nhs.uk/wp-content/uploads/2015/02/Food-Fact-Dietary-Advice-for-Pre-Diabetes.pdf



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#