Protektivní role hořčíku v rámci snižování rizika zlomenin

14. 8. 2018

Výzkumů zabývajících se asociací mezi příjmem hořčíku ve stravě a rizikem osteoporózy a fraktur je málo a jejich výsledky nejsou shodné. Rozsáhlá prospektivní studie proto hodnotila protektivní účinek hořčíku na kohortě amerických mužů a žen.

Úvod

Hořečnaté kationty jsou v pořadí nejvíce zastoupených kationtů v lidském těle na čtvrtém místě, za vápenatými, draselnými a sodnými. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například mandle, banány, fazole, brokolice, hnědá rýže, vaječný žloutek, rybí tuk, zelená zelenina, mléko, houby nebo celozrnné potraviny. Nedostatek hořčíku je pozorován zejména u obyvatel vyspělých států konzumujících zpracované potraviny s vysokým obsahem nízkovymleté mouky, tuku, fosfátů a cukrů. Doporučená denní dávka hořčíku pro osoby starší 30 let činí 420 mg pro muže a 320 mg pro ženy.

Metodika a výsledky studie

Zhodnocena byla data celkem 3765 osob zařazených do rozsáhlé kohorty observační studie Iniciativa pro osteoartrózu ve Spojených státech amerických. Doba sledování činila 8 let, průměrný věk účastníků 60,6 roku. Příjem hořčíku, včetně dávky získané ze suplementace, byl zjišťován pomocí potravinových dotazníků, účastníci byli následně rozděleni do kvintilů a podle pohlaví. Vznik osteoporotické fraktury byl hlášen samotnými účastníky studie.

Během sledování došlo k vzniku nové fraktury u 560 osob (198 mužů a 362 žen). Osoby v kvintilu s nejvyšším příjmem hořčíku měly mnohem menší riziko vzniku zlomenin v porovnání s těmi v kvintilu s nejnižším příjmem hořčíku (muži: poměr rizik [HR] 0,47; 95% CI 0,21–1,00; p = 0,05; ženy: HR 0,38; 95% CI 0,17–0,82; p = 0,01). Ženy, jež splňovaly doporučený denní příjem hořčíku, měly o 27 % nižší riziko rozvoje fraktury.

Závěr

Vyšší dietní příjem hořčíku má dle výsledků studie protektivní efekt v prevenci budoucích osteoporotických fraktur, zejména u žen s vysokým rizikem osteoartrózy kolenního kloubu.

(holi)

Zdroj: Veronese N., Stubbs B., Solmi M. et al. Dietary magnesium intake and fracture risk: data from a large prospective study. Br J Nutr 2017 Jun; 117 (11): 1570–1576, doi: 10.1017/S0007114517001350.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Partner sekce
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se