#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správná léčba a vhodně zvolené pomůcky mohou inkontinentním pacientům změnit život – kazuistika

25. 10. 2019

Inkontinence moči je definována jako jakýkoliv nedobrovolný únik moči. Její prevalence stoupá s věkem, ale může se objevit i u dětí. V dospělé populaci jsou ženy postiženy dvakrát častěji než muži. Udává se, že s občasnou epizodou úniku moči se setkává kolem 30 % žen v produktivním věku a až 8 % žen trpí inkontinencí trvalou. S přibývajícím věkem se rozdíly mezi ženami a muži stírají, nad 65 let se inkontinence u obou pohlaví vyskytuje mezi 15 a 35 %.

Inkontinence moči může mít mnoho různých příčin a různé stupně závažnosti. Je důležité, aby pacient vyhledal lékařskou pomoc, protože se může jednat o příznak jiného závažného onemocnění. V mnoha případech lze inkontinenci účinně léčit nebo alespoň příznivě ovlivnit. Při zanedbání problému naopak pacientovi hrozí fyzické i psychické následky.

Pacienti svůj problém často tají

Paní Dana, 54letá pacientka, byla na urologickou ambulanci odeslána praktickým lékařem k vyšetření pro téměř rok trvající recidivující uroinfekce. Ve většině případů měla symptomy infekce dolních močových cest, pouze jednou šlo o akutní pyelonefritidu. Problémy se dávaly do souvislosti s menopauzou. Na gynekologické vyšetření byla objednána.

Pacientka byla léčena pro hypertenzi a hypotyreózu, ve 43 letech podstoupila laparoskopickou cholecystektomii. V gynekologické anamnéze byly 3 spontánní porody a 1 spontánní potrat. Klimakterium od 51 let, kdy současně absolvovala poslední gynekologické vyšetření.

Fyzikálním vyšetřením nebyla zjištěna žádná nápadná patologie močového ústrojí. Také ultrazvukové vyšetření močových cest a cystoskopie byly s negativním nálezem. Na urologické ambulanci se pacientka svěřila, že ji téměř 2 roky trápí úniky moči. Tuto důležitou informaci však před svým praktickým lékařem zatajila kvůli studu. Dále přiznala, že místo inkontinenčních vložek používala klasické menstruační vložky, avšak nebyla s nimi spokojena. Často se stávalo, že vložka protekla a navíc jejich spotřeba byla veliká. Zkusila si také koupit speciální absorpční vložky, nicméně nakonec ji odradila jejich cena a velikost.

Omezení v každodenním životě

Močová inkontinence je považována za celosvětově rozsáhlý problém. Postižení pacienti mívají neustálý pocit nejistoty a nečistoty. Často se vyhýbají společnosti, odcházejí ze zaměstnání, přestávají se potkávat s přáteli, vzdávají se fyzických aktivit. Svůj pobyt omezují na známá prostředí, případně dopředu mapují umístění toalet v nejbližším okolí. Inkontinence moči také nepříjemně zasahuje do sexuálního života. Všechny tyto potíže se odrážejí v psychice pacientů a zhoršuje se jejich celkový zdravotní stav. Častý únik moči a vlhké prostředí mají za následek záněty urogenitálního traktu, svědění, podráždění kůže a infekční ekzémy. U většiny pacientů dochází k narušení spánkového rytmu. Někdy pacienti řeší problém s inkontinencí snížením pitného režimu, což bývá potíž především u seniorů, u kterých může rychleji dojít k dehydrataci.

Na inkontinenci není třeba rezignovat

Prvním krokem při potížích s únikem bývá především zjištění příčiny a následná efektivní léčba. Ke zlepšení až úplnému vymizení symptomů inkontinence může vést snížení tělesné hmotnosti, redukce těžkých fyzických aktivit, úprava pitného režimu, ale i zanechání (nebo alespoň omezení) kouření nebo změna stravovacích návyků, prevence chronické obstipace a pravidelné správné posilování svalů pánevního dna.

Významnou roli v péči při inkontinenci mají kvalitní absorpční pomůcky. Při jejich výběru je třeba sledovat parametry výrobku. Důležitá je savost produktu, dále jeho velikost a stupeň inkontinence, pro který je určený. Některé kalhotky jsou speciálně navrženy tak, aby je bylo možné použít rovněž v noci nebo pro inkontinenci stolice. Výrobci navíc zohledňují rozdíly v anatomii pohlaví, a tak je možné si vybrat inkontinenční pomůcky pro ženy nebo pro muže.

Uvádí se, že téměř polovina žen trpících inkontinencí sáhne po menstruačních vložkách, ty jsou však pro řešení inkontinence zcela nevhodné. Moč je řidší než krev a uniká z těla ve větším objemu. Savost menstruačních vložek je tedy nedostatečná. Absorpční vložky jsou z materiálů s rychlejší absorpcí. Navíc bakterie v moči vytvářejí při svém rozkladu silný zápach, jehož pohlcení vyžaduje speciální technologii, která je využívána právě u absorpčních pomůcek. Díky těmto technologiím jsou absorpční pomůcky i při zachování maximální ochrany tenké, pod oblečením nejsou vůbec znatelné, a je tedy zachována maximální diskrétnost.

Rozuzlení případu

U paní Dany byla potvrzena stresová inkontinence. S pacientkou byla diskutována problematika inkontinence, byly jí vysvětleny léčebné postupy a nakonec byly vybrány vhodné inkontinenční vložky. Při další kontrole na urologické ambulanci byla pacientka mile překvapena. Doma upravila životní styl a pravidelně cvičila doporučené cviky ke zpevnění svalů pánevního dna. Úniky moči se výrazně snížily. Také si chválila inkontinenční vložky, které dobře plnily svoji funkci a navíc byly částečně hrazeny pojišťovnou. Důležité bylo rovněž vymizení infekcí, které ustaly se změnou pomůcek. Vzhledem k tomu, že i po několika měsících intenzivního cvičení úniky moči v menší míře přetrvávaly, podstoupila páskovou operaci, která nakonec vedla k úplnému zastavení úniků.

Na příběhu naší pacientky je ukázáno, jak je důležité nastavit správnou léčbu a vybrat vhodné inkontinenční pomůcky. I v dnešní době je inkontinence moči mezi lidmi stále velké tabu. Řada pacientů se za svůj zdravotní problém stydí a odmítají navštívit lékaře. Bývá to často způsobeno mimo jiné tím, že netuší, jak takové vyšetření u lékaře probíhá a jak snadné východisko tato situace může mít. Každý pacient trpící podobným problémem by si však měl uvědomit, že včasné řešení může pomoci jej překonat a úplně vyřešit. Důležitou úlohu v tomto procesu samozřejmě sehrávají rovněž praktičtí lékaři, gynekologové a další odborníci v první linii kontaktu s nemocnými.

(mraf)

Zdroje:
1. Drábková P. Prevence močové inkontinence ve stáří. Urologie pro praxi 2015; 16 (3): 127–129.
2. Trněná Z., Horčička L. Inkontinence a menopauza. Urologie pro praxi 2011; 12 (1): 29–32.
3. Vilhelmová L. Inkontinence moči, diagnostika a léčba. Urologie pro praxi 2011; 12 (2): 97–99.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#