#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak na hygienu inkontinentních pacientů bez použití vody?

29. 8. 2022

Inkontinence moči s sebou přináší mnohá zdravotní rizika. Kvůli často nepřetržitému kontaktu agresivní moči s pokožkou se u značné části pacientů rozvíjejí kožní komplikace představované ekzémy, opruzeninami, či dokonce dekubity. U všech inkontinentních pacientů by proto hygieně intimních partií měla být věnována maximální péče.

Jak na hygienu inkontinentních pacientů bez použití vody?

Jak na hygienu inkontinentních pacientů bez použití vody?

Tento článek si můžete poslechnout také v audio formě.

Absorpční pomůcky a speciální kosmetika k prevenci kožních komplikací

S inkontinencí se může potýkat téměř kdokoliv, nicméně nejohroženější skupinou z hlediska vzniku s ní souvisejících kožních problémů jsou senioři a imobilní pacienti. S přibývajícím věkem totiž dochází k četným změnám vlastností kůže a klesá její přirozená schopnost regenerace. U imobilních pacientů navíc neustálý kontakt agresivní moči s pokožkou podporuje rozvoj dekubitů.

Kvůli zhoršené manipulaci imobilních a seniorů může být někdy hygiena intimních partií zanedbávána, přitom pravidelná a důkladná péče o pokožku dokáže poškození kůže spojené s inkontinenci výrazně redukovat. Prevence kožních komplikací spočívá v používání kvalitních a dostatečně prodyšných absorpčních pomůcek. Neméně důležitou roli má také speciální kosmetika určená pro inkontinentní osoby. Časté používání vody a mýdla se dnes již nedoporučuje, protože zbytečně vysušují a dráždí pokožku. Vhodnou alternativou jsou tak bezoplachové mycí přípravky a jednorázové hygienické pomůcky, pro jejichž použití není zapotřebí voda.

Bezoplachové čisticí prostředky

Pokožka intimních partií by měla být očištěna a ošetřena při každé výměně inkontinenčních pomůcek. Výrobky určené pro použití bez vody jsou uživatelsky komfortní, jemné a šetrné k pokožce, a přitom dobře odstraňují nečistoty včetně zbytků stolice, navíc obsahují složky neutralizující zápach. Bezoplachové přípravky mohou být ve formě mycích krémů či pěn.

Mycí pěna je k dostání jako sprej, který se aplikuje na pokožku. Její značnou předností je šlehačkovitá struktura, díky které se pomalu rozpouští a nestéká. Použití je také velmi jednoduché, stačí protřepat, nastříkat na pokožku, nechat chvíli působit a následně jednoduše setřít jednorázovou hygienickou pomůckou, například suchým ubrouskem nebo žínkou. Pěna nebo mycí krém pokožku nejen čistí, ale zároveň vyživí, hydratuje a pomáhá udržovat přirozené pH.

Mezi jednotlivými produkty mohou být patrné rozdíly v pěnivosti, struktuře, vůni a složení. To však neovlivňuje jejich čisticí schopnost.

Dalším zástupcem bezoplachových čisticích prostředků je mycí krém 3 v 1, který lze použít k čištění celého těla.

Vlhčené ubrousky pro inkontinentní pacienty

Praktickými pomocníky v péči o pokožku inkontinentních pacientů jsou hygienické vlhčené ubrousky i další jednorázové pomůcky jako například mycí žínky a výrobky doplňkového sortimentu. Vlhčené ubrousky představují rychlý a velmi jednoduchý způsob osvěžení a očištění při výměně inkontinenčních pomůcek. Jejich speciální struktura a přidané aktivní složky pokožku zároveň regenerují a chrání. Výhodou oproti dětským vlhčeným ubrouskům je jejich velký formát, který zakrývá celou plochu dlaní pečujícího, a tím zvyšuje komfort jejich užití.

Na trhu jsou k dispozici rovněž ubrousky v neparfemované formě určené pro velmi citlivou pokožku. Speciálním typem vlhčených ubrousků jsou potom ubrousky pro intimní hygienu obsahující látky, které posilují přirozenou mikroflóru kůže. Ocení je především aktivní uživatelky inkontinenčních vložek. Samozřejmostí je neutralizace nepříjemného zápachu a velkou výhodou je i jejich praktické balení.

Závěr

Bezoplachové přípravky nemohou nahradit klasickou hygienu s použitím vody. Jedná se však o produkty, které jsou v péči o inkontinentní pacienty nepostradatelné, protože ji značně ulehčují, udržují kůži zdravou a předcházejí jejímu podráždění.

Přestože dnes někdy přetrvává názor, že na citlivou pokožku seniorů je vhodné použít výrobky určené dětem, opak je pravdou. Ve skutečnosti je důležité sáhnout po speciálních přípravcích určených pro zralou pokožku, protože dětská pleť a pokožka seniorů mají velmi rozdílné nároky na ošetření. Správně zvolený přípravek tak může výrazně zlepšit kvalitu života inkontinentního pacienta a zabránit u něj rozvoji zdravotních komplikací.

(mraf)

Zdroj: SENI. Dostupné na: seni.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#