#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Astma nepatří mezi rizikové faktory závažného průběhu COVID-19

12. 6. 2020

Podle sdělení České iniciativy pro astma z dubna 2020 nepředstavuje onemocnění COVID-19 vyvolané novým typem koronaviru pro osoby s astmatem výrazně větší nebezpečí než pro běžnou populaci. Je však třeba dodržovat předepsanou léčbu a mít astma pod kontrolou. Journal of Allergy and Clinical Immunology přináší vysvětlení tohoto překvapivého jevu. Je jím snížená exprese receptorů ACE2 u osob s astmatem a alergiemi, kterou ukázala nová studie zahrnující 3 kohorty dětských i dospělých pacientů. Virus SARC-CoV-2 totiž využívá receptory ACE2 pro svůj průnik do hostitelské buňky.

Astma je třeba udržet pod kontrolou

I když by se zdálo, že astma jako chronické respirační onemocnění může zhoršovat průběh koronavirového zápalu plic, platí, že pokud je nemoc pod kvalitní kontrolou, funkce plic jsou normální a pacient je dlouhodobě bez exacerbací a akutních záchvatů, není u astmatiků riziko závažného průběhu plicní infekce COVID-19 větší než u osob bez astmatu. Jak ale dodává dětský pneumolog a ředitel České iniciativy pro astma prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., „podmínkou je, aby astmatici dodržovali předepsaný léčebný režim, předepsané dávky léků a samozřejmě preventivní ochranná opatření“.

Léčba astmatu má důsledně pokračovat

V léčbě astmatu se uplatňují především protizánětlivé léky, nejčastěji inhalační kortikosteroidy. Objevily se informace, že podávání kortikosteroidů může průběh COVID-19 zhoršit. Týká se to však systémových kortikosteroidů, nikoliv inhalačních, a to ani v předepsaných vyšších dávkách.

Pokud pacient s astmatem užívá systémové kortikosteroidy pro těžší stupeň astmatu, nesmějí se náhle vysadit. Také se kvůli vzplanutí COVID-19 nemají systémové kortikosteroidy u astmatiků nově nasazovat.

I ostatní léky v terapii astmatu je podle České iniciativy pro astma třeba podávat nadále, důsledně a se správnou technikou aplikace. Vysazování léků z obav oslabení imunity není na místě a může vést k významným komplikacím.

Absence zvýšeného rizika je dána sníženou expresí receptorů ACE2

U čínských pacientů s COVID-19 nebyly astma a respirační alergie identifikovány jako významný rizikový faktor závažného průběhu onemocnění. Virus SARS-CoV-2 využívá pro svůj vstup do buněk receptory ACE2. Zvýšená exprese těchto receptorů byla zjištěna u kuřáků a pacientů s diabetem či hypertenzí, což jsou stavy spojené s rizikem závažnějšího průběhu COVID-19.

Autoři recentně publikované studie ověřovali hypotézu, že absence zvýšení tohoto rizika u jedinců s astmatem a respiračními alergiemi je dána sníženou expresí receptorů ACE2. Testy provedli u kohorty 318 dětí ohrožených rozvojem astmatu sledovaných v rámci studie URECA (Urban Environment and Childhood Asthma) a u 2 kohort dospělých pacientů s 24, respektive 23 probandy. Prokázali, že respirační alergie je spojena s významným snížením exprese ACE2. Nejnižší exprese byla zjištěna u osob s vysokou mírou alergické senzitizace a s astmatem. Uvádějí však také, že odpověď organismu na infekci SARS-CoV-2 u nemocných s respirační alergií je velmi pravděpodobně ovlivněna i dalšími faktory.

(zza)

Zdroje:
1. Česká iniciativa pro astma. Koronavirus SARS-CoV-2 neohrožuje astmatiky více než běžnou populaci, je však důležité dodržovat léčbu. ČIPA, duben 2020.
2. Could asthma and allergy protect against severe COVID-19? Reuters Health Information, 2020 Apr 30.
3. Jackson D. J., Busse W. W., Bacharier L. B. et al. Association of respiratory allergy, asthma, and expression. J Allergy Clin Immunol 2020 Apr 22; S0091-6749(20)30551-0, doi: 10.1016/j.jaci.2020.04.009 [Epub ahead of print].



Štítky
Alergologie a imunologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#