#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kožní změny u interních onemocnění
(Z odborné literatury)


Kategorie: Vychází pouze online

Cetkovská P, Pizinger K, Štork J Kožní změny u interních onemocnění. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 240 stran. ISBN 978-80-247-1004-4.


Kniha na 240 stranách obsahuje celkem 12 kapitol, předmluvu, seznam zkratek, seznam literatury a rejstřík.

Kniha je zaměřena na velmi významnou oblast na rozhraní dvou oborů – dermatovenerologie a interní medicíny. Autory jsou renomovaní dermatologové. Když se dermatologie v polovině 19. století v Evropě utvářela jako nový obor, vydělovala se od interní medicíny právě jedinečností kožní symptomatologie u stále dalších nově popisovaných kožních chorobných jednotek. Ale nyní, jak samotní autoři uvádějí, podstatné rozšíření poznatků o patofyziologii nemocí, diagnostice a léčbě, si v české odborné literatuře vynutilo publikaci na současné úrovni s přehledem kožních manifestací u nemocí vnitřních orgánů, změn známých i nově popsaných, změn vznikajících také v souvislosti s léčbou.

Kniha je rozdělena podle jednotlivých orgánových systémů; toto dělení má svůj význam pro jiné lékaře než dermatology a je účelnější než obvyklé dělení podle morfologického principu.

Snaha autorů přispět k lepší diagnostice a léčbě v rámci mezioborové spolupráce je zřejmá a skutečně chvályhodná. Vysoká odborná úroveň knihy byla zajištěna mj. dvojitou recenzí, jednak příslušným interním odborníkem pro danou oblast, jednak recenzí dermatologickou. Mezioborový přesah je značný – do praktického lékařství, interny, neurologie, onkologie, hematologie, transplantologie. Využijí ji studující medicíny. Publikace je pomůckou pro rychlou diagnostickou rozvahu.

Blíže k obsahu. V kapitole věnované kůži a kardiopulmonálním nemocem jsou kromě známých nespecifických kožních projevů u srdečních a plicních nemocí popsány sice vzácné, ale významné vrozené choroby s přítomnou kožní symptomatologií. Velmi dobře jsou v kapitole pojednány souvislosti multisystémové sarkoidózy apod. U chorob periferních tepen, kapilár a žil se např. v případě vaskulitid názorně demonstruje možné multiorgánové postižení se všemi riziky, ale také význam správného posouzení kožní symptomatologie, názorně v případě tzv. hmatné purpury.

U onemocnění zažívacího traktu, např. u zánětlivých střevních chorob, vidíme i u kožních změn důsledky společných mechanizmů v patogeneze. V rámci extraintestinálních manifestací idiopatických střevních zánětů je pěkným příkladem pyoderma gangraenosum u Crohnovy choroby. Rozsáhlé jsou kapitoly věnované kožním projevům u metabolických chorob a žláz s vnitřní sekrecí. Velmi dobře je popsán komplex kožních změn u diabetes mellitus včetně chorobných jednotek s nevyjasněnými patofyziologickými souvislosti vzhledem k diabetu. Jde např. o některé nespecifické granulomatózní záněty jako necrobiosis lipoidica diabeticorum nebo granuloma anulare, vyznačující se mimořádnou úporností.

Další aktuální kapitola je věnována projevům revmatických a autoimunitních onemocnění. Zde je mezioborový průnik zvlášť patrný. Společný mechanizmus chronického zánětu, sdílení určité genetické dispozice, komorbidity, podíl určitých infekčních agens, v některých případech identická léčba u jednotek kožních i interních – to vše činí tuto kapitolu zvláště přitažlivou. V problematice kožních změn u chorob nervové soustavy zaujmou neurokutánní choroby i kožní nemoci s neurologickými komplikacemi.

V oblasti hematoonkologie a onkologie si svůj význam zachovávají paraneoplastické kožní syndromy. Jak autor kapitoly píše – ukazatelem malignity jiných orgánů být mohou, ale tento vztah je značně proměnlivý. Jen vzácně jsou specifické pro určitý nádor. Fakultativní kožní paraneoplazie zahrnují širokou skupinu chorobných jednotek a symptomů. V knize jsou dostatečně popsány.

V kapitole o kožních komplikacích u pacientů po transplantacích je zdůrazněna nejednoznačná symptomatologie některých banálních kožních infekcí i možnost jejich diseminace; dále je pojednána kožní morfologie u diseminovaných metastatických infekcí.

Kožní lékové reakce text uzavírají.

Publikace takto koncipovaná nezbytně vyžaduje odpovídající fotodokumentaci. Tento požadavek je splněn ve vysoké kvalitě a názornosti fotografií. Tabulky zařazené do textu plní svůj smysl a není jich zbytečně mnoho. Literární odkazy jsou dostatečné.

Celkově zanechává kniha velmi dobrý dojem, odpovídá požadavkům doby, je užitečná a použitelná v každodenní praxi odborníky různých specializací.

prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.
www.fnbrno.cz
e-mail: vladimir.vasku@fnbrno.cz

Doručeno do redakce: 8. 4. 2011


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#