#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 2, 2021, č. 2, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo


Milé čtenářky, milí čtenáři,

připravili jsme pro vás další číslo Světa praktické medicíny. Snažili jsme se, aby obsah čísla odpovídal názvu, a věříme, že zvolená témata budou zajímavá a praktická pro vás, pro naše čtenáře – tj. pro praktické lékaře, internisty i všechny další specialisty.

Je tomu již více než rok, kdy do našich životů výrazněji zasáhla pandemie COVID- 19. V souvislosti s ní je nutné více než kdy jindy sdělovat příbuzným pacientů závažné skutečnosti – jak toto co nejlépe zvládnout, se píše v závěrečném článku tohoto čísla. Optimističtěji se tématu – léčebným možnostem v souvislosti s COVID-19 – věnuje další přehledový článek/aktualita. Přestože mezitím naše poznání v této oblasti značně pokročilo, ve farmakoterapii k tak zásadnímu pokroku nedošlo (snad s výjimkou monoklonálních protilátek). I po roce spoléháme do značné míry na stejné léky a prostředky podpůrné léčby.

Máme však již k dispozici očkovací látky a i přes některé „porodní bolesti“ nám dává očkování naději, že se naše životy vrátí do značné míry k normálu. Podrobněji jsme o problematice očkování a mechanismu působení jednotlivých vakcín psali v minulém čísle. Asi většina z nás se znepokojením sleduje enormní množství škod, které stačila pandemie způsobit. Vedle obětí na životech, nespočtu lidských tragédií a ekonomických ztrát bude mít nedozírné následky zpoždění diagnostiky a léčby mnoha jiných onemocnění. Toto období, kdy bylo velké množství pacientů řešeno téměř v podmínkách válečné medicíny, si nyní vybere svou daň, jejíž tíže bude doléhat především právě na lékaře v praktické medicíně.

Číslo však není zaměřeno monotematicky na COVID-19, ale obsahuje příspěvky z široké oblasti i praktické a interní medicíny. Snad poslouží buď jako zdroj nových informací, nebo i jako užitečné repetitorium nejčastějších klinických problémů, se kterými se setkáváme denně na našich pracovištích. Mladším kolegům pak třeba i jako zdroj novějších informací při přípravě na kmenovou či atestační zkoušku.

S kolegy – spolutvůrci tohoto čísla i s redakcí časopisu – věříme, že vás přehledové a novinkové články v tomto čísle zaujmou.

Hezké čtení!

prim. MUDr. Jan Vachek


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#