#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Překvapivé zlepšení hypercholesterolemie


Autoři: MUDr. Kališová Kristýna
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 1, 2020, č. 2, s. 49-50
Kategorie: Medicína v ČR: kazuistika

Souhrn

Hypercholesterolemie je jedním z ovlivnitelných faktorů, které se podílejí na vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Většina pacientů bohužel není schopna dosáhnout adekvátního snížení cholesterolu pomocí diety a jsou odkázáni na farmakoterapii. Základem léčby by vždy měla být úprava životního stylu (více pohybu, snížení hmotnosti, méně stresu, zanechání kouření) a úprava stravy (méně soli, méně živočišných tuků, omezení pití alkoholických nápojů, dostatek vlákniny).

Podle Evropských doporučení pro léčbu dyslipidemií z roku 20161 a také podle konsenzu mezinárodní skupiny expertů International Lipid Expert Panel (ILEP), který byl publikován v roce 2017 v časopise Nutritional Research,2 je možné v rámci změn životního stylu přidat nutraceutika, jež vedou ke zlepšení léčby dyslipidemií. Podle výsledků provedených studií mohou nutraceutika přispět k dosažení cílové hladiny lipidů, a tím k dalšímu snížení kardiovaskulárního rizika.3

Takovým nutraceutikem je i ArmoLIPID PLUS, který obsahuje červenou rýži, berberin, polikosanol, kyselinu listovou, koenzym Q10 a astaxantin (tab. 1).

Tab. 1. Složení přípravku ArmoLIPID PLUS
Složení přípravku ArmoLIPID PLUS

ArmoLIPID PLUS

Tento doplněk stravy obsahuje tři základní složky – extrakt z červené rýže (200 mg) odpovídající 3 mg monakolinu K (viz dále), berberin (500 mg) a polikosanol (10 mg) – a dále pak přídatné složky koenzym Q10, astaxantin a kyselinu listovou.

Červená rýže vzniká fermentací neloupané rýže s kvasinkami Monascus purpureus. Díky této fermentaci se do rýže inokuluje zmíněná kvasinka, která produkuje monakoliny, látky, jež působí podobně jako statiny. Monakolin K obsažený v červené rýži svojí chemickou strukturou odpovídá známému lovastatinu. Jak ukazuje obrázek 1,4 monakolin K spolu s polikosanolem společně redukují endogenní syntézu cholesterolu blokací hydroxy-metyl-glutaryl koenzym A (HMG-CoA) reduktázy, tedy stejným mechanismem, jakým působí statiny. I když se jedná o přírodní látku, mechanismus účinku je stejný jako u statinu, a může tedy vyvolat u citlivých pacientů poškození svalů, a proto byl do kombinace přidán také koenzym Q10, který by měl teoreticky bránit svalovému poškození (důkazy o těchto účincích jsou však nejednotné). Polikosanol je obsažen v cukrové třtině a také brání syntéze cholesterolu. Berberin je látka získaná z rostliny Berberis aristata (dřišťál osinatý) a tlumí expresi enzymu PCSK9, kvůli němuž dochází k destrukci LDL-receptorů a tím i k hypercholesterolemii. Zároveň zlepšuje inzulinovou senzitivitu a snižuje tvorbu VLDL (very low density lipoprotein) částic. Kyselina listová se získává z listové zeleniny a je známo, že snižuje hladinu homocysteinu. Astaxantin, který je získáván z ryb a mořských korýšů, brání oxidaci LDL-cholesterolu. Logicky sestavená kombinace látek v suboptimálním množství by měla mít vliv na zlepšení lipidového profilu, inzulinové rezistence a dalších složek metabolického syndromu.

Společný synergický efekt jednotlivých složek přípravku ArmoLIPID PLUS na snížení LDL-cholesterolu. [4]
Obr. 1. Společný synergický efekt jednotlivých složek přípravku ArmoLIPID PLUS na snížení LDL-cholesterolu. [4]

Kazuistika pacientky s hypercholesterolemií

Pacientka (39 let) na mateřské dovolené s prvním dítětem přichází v únoru tohoto roku k preventivní prohlídce. Doposud se s ničím neléčí, nekuřačka, gynekologicky bez potíží. V osobní anamnéze je udávána alergie na včelí bodnutí.

V rodinné anamnéze jsou uvedeny bezvýznamné patologie u rodičů, u prarodičů, a to jak z otcovy, tak z matčiny strany – diabetici a hypertonici s hyperlipidemií.

Vyšetření a zjištění hypercholesterolemie

Při celkovém vyšetření bez výrazné patologie, KP kompenzovaná, EKG bez pozoruhodností – fyziologická křivka. Výška 160 cm, hmotnost 77 kg, BMI 30.

V krvi odebrané ráno nalačno byly laboratoří zjištěny zvýšené hladiny cholesterolu:

  • celkový cholesterol: 9,6 mmol/l; HDL­ -cholesterol: 2,66 mmol/l; non-HDL-cholesterol: 6,94 mmol/l; LDL-cholesterol: 6,49 mmol/l; triacylglyceridy: 1 mmol/l; index aterogenity: 2,61; glukóza: 4,5 mmol/l

Navržená opatření

Pro vysokou hladinu cholesterolu, ale s dobrou hladinou HDL jsme se s pacientkou domluvily na úpravě životosprávy, dostatečném pohybu a nasazení přípravku ArmoLIPID PLUS jako „přírodního léku“ na tři měsíce s následnou laboratorní kontrolou. Pacientka souhlasila a k edukaci byly přidány i letáky s dietou pro snížení cholesterolu. Zároveň byla poučena o nutnosti pravidelné kontroly a při nelepšení či zhoršování výsledků o nezbytnosti nasazení léčby statinem.

Kontrola po třech měsících

Pacientka na kontrolu opravdu přišla, přípravek podle svých slov užívala pravidelně, na kontrole – opět KP komp., váha 75 kg (−2 kg), BMI 29,29 a laboratoř s velmi překvapivým výsledkem:

  • celkový cholesterol: 4,3 mmol/l; HDL-cholesterol: 1,67 mmol/l; non-HDL cholesterol (výpočet): 2,63 mmol/l; LDL-cholesterol (výpočet): 2,14 mmol/l; triglyceridy: 1,09 mmol/l; index aterogenity (výpočet): 2,57; glukóza: 3,7 mmol/l.

Výstup z kazuistiky

V tomto případě se čas strávený edukací pacientky vyplatil. Pacientka nadále pokračuje v užívání přípravku ArmoLIPID PLUS, který si je ochotná i nadále platit. Ukázalo se, že použití nutraceutika s hypolipidemickým účinkem zlepšilo kvalitu léčby, adherenci pacientky a dosažení cílových hodnot LDL-cholesterolu v klinické praxi. Jsem velmi zvědavá na výsledky následující kontroly a přeji nám všem více takto motivovaných pacientů!

Závěr

Vzhledem k poměrně vysokému procentu pacientů, kteří netolerují některé statiny (resp. statiny v dávkách nezbytných k dosažení cílových hodnot), se ArmoLIPID PLUS jeví jako zajímavá alternativa, jak ovlivnit hodnotu cholesterolu u pacientů, kteří mají zvýšený zejména LDL-cholesterol. I když ArmoLIPID PLUS nelze jakožto doplněk stravy zaměňovat za lék v pravém slova smyslu, z uvedené kazuistiky jasně vyplývá, že jsou pacienti, kteří mohou z užívání přípravku ArmoLIPID PLUS jednoznačně profitovat a může dojít ke zlepšení a normalizaci jejich lipidového spektra. Přestože se jedná o preparát působící částečně podobným mechanismem jako statiny, je velmi dobře tolerován. Je vhodný zejména pro pacienty s hypercholesterolemií v nízkém nebo středním KV riziku, u nichž zatím není indikována statinová léčba.


MUDr. Kristýna Kališová

praktický lékař, Hostinné


Zdroje

1. Catapano AL, Graham I, De Backer G, et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. The Task Force for the Management of Dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J 2016;37(39):2999–3058.

2. Cicero AFG, Colletti A, Bajraktari G, et al. Lipid-lowering nutraceuticals in clinical practice: position paper from an International Lipid Expert Panel. Nutr Rev 2017;75(9):731–767.

3. Vrablík M, Piťha J, Bláha V. Nutraceutika s hypolipidemickým účinkem v klinické praxi: shrnutí stanoviska Mezinárodního expertního panelu lipidologů vypracované výborem České společnosti pro aterosklerózu. Athero Rev 2019;4(1):7–18

4. Šnejderlová M. Potravinové doplňky v terapii dyslipidemií – přípravek ArmoLIPID PLUS. Aktuální medicína 2017;1:53–56.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#