#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář kčlánku Top 20 výzkumných studií roku 2019 pro lékaře primární péče


Autoři: doc. MUDr. Seifert Bohumil, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 1, 2020, č. 2, s. 15
Kategorie: Medicína ve světě: komentář

Souhrn

Lékařské časopisy v České republice jsou zaplněny přehledovými články specialistů pro praktické lékaře. Nejčastěji opakují to, co je již předmětem doporučených postupů. Ovšem doporučení vytvořená na základě důkazů získaných v prostředí specializované péče mohou při implementaci v ordinacích přinášet praktické otázky, na které doporučení, ale ani specialisté, nemohou nebo neumí dát odpověď. Některé důkazy z uznávaných studií dokonce v každodenní všeobecné praxi nemusí platit. Může se také ukázat, že některé postupy a jejich výstupy jsou v rozporu s vůlí pacientů. Proto v lékařském výzkumu nabírají na významu studie z primární péče a studie orientované na zkušenosti pacientů (PREMS – patient-reported experience measures) a jimi hodnocené výstupy péče (PROMS – patient-reported outcomes measures). V této oblasti dominují výzkumníci ze Severní Ameriky, Velké Británie, Holandska a Skandinávie.

POEM (volně přeloženo jako důkazy orientované na pacienta nebo důkazy, na kterých záleží v péči o pacienta) je jedinečným institutem, uznávaným napříč akademickými pracovišti primární péče ve světě.

Čeští praktičtí lékaři ho znají z rubriky, která roky bývala v časopise PRACTICUS. Pod POEM jsou zařazovány studie, které podporují praktické lékaře ve sporných bodech klinického rozhodování. Pozoruhodný článek uvádí výstupy 20 nejlepších studií pro lékaře primární péče, které splňovaly kritéria pro POEM.

Hned první studie přináší důkaz pro poměrně zásadní změnu každodenní praxe v péči o pacienty s arteriální hypertenzí. Preference večerního podávání antihypertenziv se dosud v žádném doporučení neobjevila. Automatizované systémy pro měření tlaku se v praxi sice používají, ale většina klinických rozhodnutí o zahájení nebo změně léčby se dělá na základě manuálních měření. Pro praxi je také zajímavé zjištění, že není důvod, aby pacienti před odběrem na stanovení hladin lipidů hladověli.

Naopak studie zabývající se screeningem kolorektálního karcinomu potvrzují naši strategii programu založeného na imunochemickém testu na okultní krvácení s možností volby kolonoskopie.

Tato a další zjištění shrnutá v tomto článku představují silné podklady pro praktické lékaře v jejich diskusi s tvůrci českých doporučených postupů.

Všeobecné praktické lékařství má reputaci jednoho z nejméně intelektuálně rigorózních oborů medicíny. Přitom má v lékařském výzkumu některé nezastupitelné domény, mezi které patří právě optimalizace poskytované péče z hlediska potřeb a očekávání pacienta.

doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.

Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#