Food-dependent exercise-induced anaphylaxis


Autoři: B. N. Kjaer;  L. C. Laursen
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2009; 148: 141
Kategorie: Vybrané souhrny

Anafylaxe indukovaná námahou a současně podmíněná konzumací některých potravin je relativně neznámou variací alergie na potraviny. Řada potravin, obzvláště pšenice, může indukovat ve spojení s cvičením erytém, generalizovanou urtiku, angioedém, astma nebo obstrukci v oblasti horních dýchacích cest. Častěji se můžeme setkat s hypotenzí až šokovou situací, méně často fatálními důsledky. Samostatně však ani cvičení ani požití příslušných potravin anafylaxi nenavodí. Příznakům je však možno se vyhnout vynecháním specifických potravin po dobu asi 4 hodin před cvičením. Diagnóza je často stanovena pozdě pravděpodobně vzhledem k méně časté incidenci těchto stavů.

MUDr. Petr Čáp, PhD.

Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie

150 30 Praha 5, Rentgenova 2

e-mail: petr.cap@homolka.cz


Zdroje

Ugeskr Laeger 2008; 170(49): 4058.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých


Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

VIRTUÁLNÍ ČEKÁRNA ČR Jste praktický lékař nebo pediatr? Zapojte se! Jste praktik nebo pediatr? Zapojte se!

×