#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přestaňme přehlížet atrofii ložisek roztroušené sklerózy

6. 8. 2018

Výsledky publikované studie týkající se zobrazení ložisek spojených s roztroušenou sklerózou ukazují, že sledování jejich dynamiky včetně možné atrofie může být velmi důležité.

Ložiska v odlišném světle

Magnetická rezonance (MRI) se u roztroušené sklerózy rutinně používá k vyhledávání nových ložisek a mapování dynamiky ložisek starších. Tyto parametry byly po dlouhou dobu považovány za indikátory progrese onemocnění. Dokonce i schválení nových léčiv závisí na jejich schopnosti redukovat počet ložisek v mozku během 24 měsíců.

V Journal of Neuroimaging se však letos v létě objevila nová studie, která staví tyto principy do zcela odlišného světla. Podle ní zmizení ložiska neznamená vždy remyelinizaci. Může znamenat i atrofii.

Plavba proti proudu

Přístup autorů k zobrazování roztroušené sklerózy je tedy zcela opačný, než se v posledních čtyřiceti letech stalo standardem. Místo hledání nových lézí se autoři zaměřili na mizení těch starých a jejich náhradu likvorem. Srovnávali přitom rychlost zániku ložisek atrofií a morfologii novějších („aktivních“) ložisek, a to v průběhu 5 a 10 let sledování. Probandy byli pacienti s relabující-remitující roztroušenou sklerózou (RRRS), primárně progresivní formou nebo klinicky izolovaným syndromem.

A dostavil se velmi zajímavý výsledek: Na rozdíl od „aktivních“ ložisek korelovalo množství atrofických lézí s klinickým stavem nemocných, vyjádřeným pomocí skóre EDSS (Expanded Disability Status Scale). Toto bylo nejvýraznější zejména u pacientů s primárně progresivní formou nemoci. Podobné výsledky byly získány z 5letého sledování, které realizovala Buffalská univerzita v USA, i z 10letého sledování, na němž se podíleli rovněž čeští odborníci z Univerzity Karlovy.

Podle hlavního autora práce dr. Michaela G. Dwyera atrofie ložisek také citlivě predikuje další progresi onemocnění, a to dokonce lépe než celková atrofie (zmenšování objemu) mozku.

Primárně progresivní vítězí

Co se týče jednotlivých subtypů, nejvíce nových ložisek měli pacienti s RRRS, ale nejvíce atrofie se objevovalo u pacientů s primárně progresivní formou nemoci. Objem atrofické léze roztroušené sklerózy je klinicky relevantním markerem.

Atrofická ložiska se tedy přesouvají z pozice nevýznamné patologické změny na místo ostře sledovaného markeru.

(pez)

Zdroje:
1. Dwyer M. G., Bergsland N., Ramasamy D. P. et al. Atrophied brain lesion volume: a new imaging biomarker in multiple sclerosis. J Neuroimaging 2018 Jun 1, doi: 10.1111/jon.12527 [Epub ahead of print].
2. Zivadinov R.Bergsland N.Hagemeier J.Ramasamy D.Uher T.Vaněčková M.Havrdová E.Horáková D.Dwyer M. Atrophied lesion volume: a novel and robust imaging biomarker in multiple sclerosis for predicting disability progression. Neurology 2018 Apr 10; 90 (15 Suppl.): P3.346.

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#