#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Funkční halucinace u pacienta s paranoidní schizofrenií reagující na přidání valproátu − kazuistika

19. 9. 2018

Takzvané funkční halucinace jsou vzácným fenoménem, kdy halucinace spouští určitý stimul, po jehož odeznění vymizí i samotná halucinace. Prezentujeme kazuistiku muže s paranoidní schizofrenií dobře kontrolovanou risperidonem a fluoxetinem, u něhož se objevovaly funkční halucinace při zvuku strojů v zaměstnání a znemožňovaly mu výkon práce.

Úvod

Pacient trpící funkční halucinací např. může slyšet hlasy, které ho kritizují, pokaždé, když slyší větrák zapnutý v místnosti. Ve chvíli, kdy se větrák vypne, ztichnou i tyto hlasy. Tento typ halucinací byl popsán u schizofrenie a dalších funkčních psychotických poruch. Pozitivní symptomy schizofrenie, včetně halucinací, se běžně léčí antipsychotiky, ne všichni pacienti na ně ovšem reagují.

Popis případu

Anamnéza a diagnóza

Kazuistika popisuje 30letého pacienta léčeného pro paranoidní schizofrenii s perzistentními sluchovými halucinacemi a obsedantně-kompulzivní poruchu. Nebyly zjištěny poruchy nálad ani užívání návykových látek. Jeho diagnóza ho omezovala v pracovním životě a vedla i k odklonu od společenských aktivit. Po nasazení risperidonu (až do 8 mg/denně) a fluoxetinu (až do 80 mg/denně) se potíže zlepšily natolik, že se mohl vrátit do zaměstnání.

Halucinace jako přetrvávající symptom

Navzdory ústupu ostatních potíží si pacient stále stěžoval na sluchové halucinace, které se objevovaly pouze v zaměstnání, když slyšel zvuky strojů. Hlasy ho urážely a kritizovaly, což bylo natolik stresující, že se opět vyhýbal práci. Pacient na nastavenou léčbu jinak dobře reagoval a i kvůli jeho finanční situaci bylo rozhodnuto ji neměnit.

Titrace valproátu a jeho efekt

K aktuální léčbě byl přidán valproát sodný v iniciální dávce 600 mg/denně, vytitrován na 1000 mg/denně. Při této dávce pacient uvedl významné zlepšení svých potíží, nicméně halucinace se stále občas objevovaly, dokud nebyl valproát navýšen na 1800 mg/denně. Kvůli významnému tremoru, který se u něj objevil, však musela být dávka snížena na 1700 mg/denně. Halucinace se dále objevovaly v přijatelné frekvenci i intenzitě; pacient označil své symptomy jako mírné a umožňující mu pracovat. Během 3 měsíců na uvedené trojkombinaci zůstal stabilní, bez jakéhokoliv zhoršení.

Závěr

V případě jediného přetrvávajícího symptomu se obvykle doporučuje změna medikace nebo kognitivně-behaviorální terapie. U prezentovaného pacienta nebylo vhodné ani jedno, na základě literární rešerše však byla zvolena přídatná léčba valproátem, který splnil očekávání a funkční halucinace odstranil.

(mir)

Zdroj: Rajkumar R. P. Functional hallucinations in schizophrenia responding to adjunctive sodium valproate. Indian J Psychol Med 2012; 34 (1): 76−78, doi: 10.4103/0253-7176.96165.



Štítky
Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#