#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová přírodní metoda při prevenci a léčbě alergie na roztoče domácího prachu

6. 10. 2020

Roztoči domácího prachu patří mezi nejčastější vyvolavatele respiračních alergií. Terapie se až do současnosti soustředila především na zmírnění symptomů alergie. Cílem nové metody na přírodní bázi je odstranění etiologie obtíží, a to samotných roztočů domácího prachu.

Úvod

Alergická rinitida je celosvětově nejčastějším typem respirační alergie, přičemž její prevalence v posledních letech neustále stoupá a podle odhadů v současnosti postihuje až 40 % populace. Její symptomy zahrnují kromě rýmy také pocit ucpaného nosu, kýchání a svědění nosu a očí. Tento typ alergie je zprostředkován imunitní reakcí založenou na protilátkách třídy IgE, mezi nejčastější vyvolavatele patří pyly trav, stromů a roztoči domácího prachu.

Alergie na roztoče domácího prachu

Blommeová et al. ve své studii hodnotili prevalenci alergické rinitidy (AR) u neselektovaného populačního vzorku čítajícího 2320 účastníků. Celková prevalence AR činila 30,9 %, prevalence AR způsobené senzibilizací na roztoče domácího prachu potom 17,1 %. Podle této práce se navíc v budoucnu bude celková prevalence AR zvyšovat, což podtrhuje důležitost adekvátní terapie. Ta se až do současnosti soustředila především na režimová opatření a zmírnění symptomů. Nová metoda na přírodní bázi ověřená klinickým výzkumem se revolučně zaměřuje přímo na vyvolavatele alergie, a to na odstranění roztočů domácího prachu.

Roztoči domácího prachu, respektive bílkoviny obsažené v jejich exoskeletech, vyvolávají u predisponovaných jedinců řadu obtíží. Nejčastěji se jedná o alergickou rinitidu, konjunktivitidu, atopickou dermatitidu a bronchiální astma. Roztoči jsou aktivní během noci, kdy se přemisťují na povrch matrace a živí se odumřelými kožními buňkami. Naopak během dne se ukrývají v hloubce matrace, kde jsou prakticky nedosažitelní. Jak se jich tedy lze účinně zbavit?

Princip nové metody

Princip nové metody je jednoduchý. První krok spočívá v přilákání roztočů na povrch pomocí přípravku ExAller®, jehož složení je čistě přírodní, bez obsahu insekticidů či chemických látek. Mezi hlavní účinné látky patří esenciální oleje z meduňky lékařské a voňatky citronové, které napodobují přirozené feromony roztočů a způsobují jejich migraci.


Přípravek je potřeba aplikovat rovnoměrně na prostěradlo nebo jinou textilii ze 100% bavlny, kterou pokryjeme matraci, lůžkoviny, čalounění nebo plyšové hračky. Poté je potřeba nechat jej 1–2 hodiny působit. Druhým krokem je vyprání roztočů z povrchů textilie při teplotě 60 °C a při prvních 3 aplikacích také vysátí povrchu, ideálně vysavačem s HEPA filtrem. K eliminaci roztočů je potřeba tento proces opakovat 1× týdně po dobu 3 týdnů, k prevenci opětovného výskytu poté 1× měsíčně.

Výsledky této metody byly podpořeny klinickým výzkumem. Jonniauxová a Mailleuxová hodnotily symptomy respirační alergie u 40 dětí s verifikovanou přecitlivělostí na roztoče domácího prachu. Po 2týdenní aplikaci přípravku v této studii došlo k signifikantnímu zmírnění alergických příznaků v podobě ucpaného nosu, kýchání a svědění nosu a očí.

Závěr

Nová metoda na přírodní bázi přispívá k účinnému odstranění roztočů domácího prachu z matrací a dalších textilií. Pomocí ní lze signifikantně redukovat symptomy alergické rinitidy bez obav z vedlejších účinků. Přípravek neobsahuje chemické látky ani pesticidy a jeho použití je zcela bezpečné pro dospělé, děti starší 3 let a veškeré domácí mazlíčky.

(holi)

Zdroje:
1. Blomme K., Tomassen P., Lapeere H. et al. Prevalence of allergic sensitization versus allergic rhinitis symptoms in an unselected population. Int Arch Allergy Immunol 2013; 160 (2): 200–207, doi: 10.1159/000339853.
2. Jonniaux J., Mailleux A.-C. House dust mite avoidance and allergic children: a prospective study of a new strategy. J Allergy Ther 2014; 5: 191, doi: 10.4172/2155-6121.1000191.
3. ExAller. Inovace při léčbě a prevenci alergie na roztoče domácího prachu. Ewopharma.



Štítky
Alergologie a imunologie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#