#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bilastin v léčbě alergické rinitidy − dle metaanalýzy je výhodou nižší somnolence

24. 5. 2022

Čerstvě publikovaný systematický přehled a metaanalýza hodnotí účinnost a bezpečnost bilastinu při léčbě alergické rýmy (AR), která zahrnuje symptomy běžné rýmy a alergickou senzibilizaci po expozici alergenům. Onemocnění pacientům mimo jiné působí značný dyskomfort a snižuje kvalitu jejich života, proto je jeho kontrola důležitá pro jejich každodenní fungování.

Perorální antihistaminika

Bilastin je nesedativní lék 2. generace perorálních antihistaminik (OAH) s vysokou specifickou afinitou k histaminovému receptoru H1, na kterém působí jako inverzní agonista. Vazba bilastinu na receptor inhibuje aktivity histaminu. Léčbu 1. generací OAH doprovází zvýšená somnolence. OAH 2. generace mají výhodu snížené absorpce přes hematoencefalickou bariéru a díky tomu minimální průnik do mozku. Výsledkem je redukce nežádoucích účinků na centrální nervový systém.

Analyzované studie

Autoři vytvořili podrobný a rozsáhlý přehled literatury věnující se účinnosti a bezpečnosti bilastinu v léčbě AR ve srovnání s placebem i jinými modalitami farmakoterapie. V databázích Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), Medline, Science Direct a Google Scholar vyhledávali randomizované kontrolované studie s pacienty s diagnózou AR, která byla objektivně stanovena klinickými lékaři a období sledování činilo minimálně 2 týdny.

Primární cíle analýzy zahrnovaly celkové skóre příznaků (TSS), které tvořilo skóre nosních příznaků (NSS) zahrnující ucpaný nos, výtok z nosu, svědění a kýchání, a skóre nenosních příznaků (NNSS) zahrnující svědění a pálení očí, pocit cizího tělesa v oku, slzení, zarudnutí a svědění uší, případně patra. Sekundární cíle zahrnovaly dyskomfort způsobený rinitidou, kvalitu života a výskyt nežádoucích příhod.

Výsledná zjištění

Zařazovací kritéria splnilo 5 multicentrických studií s celkem 3329 účastníky s klinickou anamnézou sezónní AR na pylový alergen potvrzenou kožním prick testem či vyšetřením specifických protilátek IgE. Všech 5 studií porovnávalo bilastin s placebem, 2 studie navíc s cetirizinem, v 1 ze studií byl použit jako komparátor desloratadin a v další studii fexofenadin.

Bilastin byl účinnější než placebo z hlediska zlepšení skóre TSS, NSS, NNSS, snížení dyskomfortu způsobeného rinitidou a zlepšení kvality života. Účinnost byla srovnatelná s jinými OAH, mezi bilastinem, cetirizinem, desloratadinem a fexofenadinem nebyly v těchto aspektech zjištěny zásadní rozdíly.

Účastníci všech 5 studií hlásili nežádoucí příhody, jako jsou bolesti hlavy, somnolence a únava. V míře výskytu nežádoucích příhod nebyly zjištěny signifikantní rozdíly mezi bilastinem, placebem a ostatními OAH. Výjimku tvořila nižší somnolence při terapii bilastinem ve srovnání s cetirizinem (na základě 2 studií; n = 886; relativní riziko [RR] 0,38; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,17−0,86; p = 0,02).

Závěr

Účinnost a bezpečnost bilastinu v léčbě celkových příznaků AR je srovnatelná s jinými OAH, výhodou je nižší somnolence oproti cetirizinu. 

(lkt)

Zdroj: Singh Randhawa A., Mohd Noor N., Md Daud M. K., Abdullah B. Efficacy and safety of bilastine in the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis. Front Pharmacol 2022; 12: 731201, doi: 10.3389/fphar.2021.731201.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#