#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdraví očí vyžaduje v jarních měsících speciální pozornost

20. 4. 2022

Nestaráte se o zdraví vašich pacientů na úkor vlastního zdraví? Jako pro zdravotníky je pro vás zrak jedním ze základních pracovních prostředků. Zachování zdraví očí si však žádá pravidelnou prevenci, podobně jako stomatologické zdraví nebo zdraví cév. Jako výraz vděku nabízejí všechny optiky FOKUS zdravotníkům do 31. 5. 2022 bezplatné měření zraku. Dostane se vám také praktických tipů jak ulevit unaveným očím.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nezapomínáte na pravidelná oftalmologická vyšetření?

Oční vyšetření je doporučeno 1× za 3 roky, u osob s diagnostikovanou oční vadou častěji. Kromě komplexního vyšetření u oftalmologa lze využít také vyšetření zraku u optometristy. Preventivní kontroly jsou vhodné i u asymptomatických osob. Některé změny nezpůsobují žádné obtíže nebo jsou jen velmi malé a zrakové funkce mohou ohrozit až časem. Také úbytek zrakové ostrosti bývá mnohdy spíše plíživý. Pokud jste svým očím dlouho nedopřáli odbornou péči, letošní jaro je ten správný čas.

Nepodceňujme UV záření

Během jarních a letních měsíců může dojít k poškození povrchu oka ultrafialovým zářením – ophthalmia nivalis. Zvýšené riziko je ve vysokohorském prostředí, zejména na zasněžených plochách, od nichž se odrážejí sluneční paprsky, ale kvůli redukci ozonové vrstvy také v nižších nadmořských výškách, zejména v okolí vodních ploch (opět vzhledem k odrazu paprsků). UV záření vede k porušení povrchové vrstvy rohovky, kterou postižený vnímá 6–12 hodin po oslunění jako bolest očí nebo pocit cizího tělíska v oku.

Ochranu očím poskytují kvalitní sluneční brýle, které nabízejí 100% blokaci UVA a UVB. Mohou zabránit např. fotokeratitidě či pterygiu. Kvalitní brýle s UV filtrem lze doporučit zejména dětem, starším lidem nebo lidem po očních operacích.

Se syndromem suchého oka se potýká řada z nás

Delší pobyt na slunci bez ochrany očí může vyvolat pálení, řezání nebo pocit cizího tělesa v očích. V závěsu za těmito příznaky se přidává nadměrné slzení, zčervenání a únava očí. Účinným prostředkem k potlačení těchto stavů jsou zvlhčující oční kapky, takzvané umělé slzy. Ty poskytují okamžitou úlevu a rychle zmírňují bolestivé příznaky.

Umělé slzy jsou indikované v případě syndromu suchého oka, který dnes patří k nejčastějším diagnózám v oftalmologické praxi. Jeho podstatou je snížená kvalita vodně mucinové složky slzného filmu. Projevy syndromu suchého oka podporuje kromě intenzivního osvětlení prašné, suché či zakouřené prostředí, vítr, klimatizace, nikotin, chlorovaná voda v bazénech, nošení kontaktních čoček a dlouhodobá práce u počítače, kdy je omezeno mrkání a je vyvíjeno dlouhodobé akomodační úsilí. Kromě zvlhčujících očních kapek lze využít brýle s povrchovou úpravou filtrující modré světlo.

Tipy pro zmírnění sezónní alergické konjunktivitidy

Sezónní alergická konjunktivitida patří mezi nejčastější alergická onemocnění oka. Nevede k trvalému zhoršení vizu, ale zhoršuje kvalitu života a zasahuje do každodenních aktivit. Je vyvolána přímou expozicí povrchu oka alergenu. Dochází k náhlé lokální reakci, která se manifestuje jako akutní edém víček a spojivky se svěděním, slzením, a zarudnutím očí. Její léčbu lze zvládnout lokálními přípravky. Pro osoby se sezónní alergickou konjunktivitidou existuje několik tipů:

  • Pokud nosíte kontaktní čočky, v období zvýšené koncentrace alergenů je vyměňte za brýle. Čočky totiž mohou příznaky alergie výrazně zhoršit.
  • Zmírnit oční nepohodlí mohou také zvlhčující oční kapky. Otoky a podráždění rychleji zmizí, když kapky před jejich aplikací zchladíte v lednici.
  • Jako bariéra před přímým kontaktem očí s alergeny skvěle poslouží sluneční brýle. Čím větší, tím lepší.

  Chcete svým očím dopřát prvotřídní péči? Domluvte si schůzku s optometristou v nejbližší pobočce optiky FOKUS. Pro zdravotníky je měření zraku zdarma.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#