Vsaďte na krůtí maso

27. 4. 2020

Maso má ve stravě člověka důležité místo. Odborníci jeho konzumaci doporučují bez ohledu na věk, což potvrzuje i „Pyramida zdravého stravování a fyzické aktivity“, kterou nedávno aktualizoval polský Ústav potravin a stravování. Její autoři umisťují maso na stejné úrovni jako ryby, vejce a luštěniny. Avšak důležité je také, jaký druh masa zvolíme (1).

Podle nejnovějších výzkumů je nejrozumnější volbou tzv. bílé maso. Vědci totiž prokázali, že jeho přítomnost ve stravě nezvyšuje riziko výskytu civilizačních onemocnění souvisejících se stravováním, jako jsou cukrovka a kardiovaskulární choroby či vysoký krevní tlak, která se stávají „novodobým morem“ pro společnost ve vyspělých zemích (2).

Pokud se podíváme na obsah výživových složek v bílém mase, je třeba upozornit zvláště na krůtí maso. Krůtí prsa a stehno (bez kůže) mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, jejich omezení ve stravě pomáhá k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi. Toto maso má rovněž vysoký obsah bílkovin, které přispívají k nárůstu svalové hmoty, a pomáhá udržovat zdravé kosti. Krůtí maso je dále zdrojem vitaminů D, B2, B3, B6, B12, draslíku či fosforu (3).

Jak nezmařit výživové hodnoty krůtího masa v kuchyni? Je vhodné vsadit na pečeně, guláš či kotletu přímo z grilovací či teflonové pánve a upustit od obalování strouhankou. Díky tomu nezvětšíme energetickou hodnotu jídla.

Dr. Joanna Neuhoff-Murawska
dietoložka, odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality”

Zdroje:
1. Jarosz M. et al. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych. Instytut żywności i żywienia. Dostupné na: https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf
2. Nimptsch K., Bernstein A. M., Giovannucci E. et al. Dietary intakes of red meat, poultry, and fish during high school and risk of colorectal adenomas in women. Am J Epidemiol 2013; 178: 172–183, doi: 10.1093/aje/kwt099.
3. Michalczuk M., Siennicka M. Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu. Przegląd hodowlany 2010; 11. SGGW, Warszawa.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se