#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HbA1C vhodný ke screeningu diabetu

14. 5. 2019

Glykovaný hemoglobin HbA1C, používaný ke kontrole léčby diabetu, může mít v budoucnu zřejmě ještě další využití. Naznačuje to výsledek konsensu endokrinologů, patologů a internistů vycházející z dosavadních studií na toto téma.

Glykovaný hemoglobin HbA1C, používaný ke kontrole léčby diabetu, může mít v budoucnu zřejmě ještě další využití. Naznačuje to výsledek konsensu endokrinologů, patologů a internistů vycházející z dosavadních studií na toto téma. Podrobnější informace jsou publikovány v červencovém vydání časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Podle konsensu, o němž informoval doktor Christopher Saudek z Johns Hopkins University School of Medicine a Johns Hopkins Comprehensive Diabetes Center v Baltimoru (USA), bude pomocí HbA1C možno vyhledávat potenciální diabetiky. Doktor Saudek vysvětluje, že orální glukózový toleranční test používaný k detekci diabetu vyžaduje několikahodinové lačnění a pouze mírnou fyzickou aktivitu, jinak mohou být jeho výsledky zkreslené požitou potravou a fyzickou zátěží.

Naproti tomu hladina HbA1C mapuje metabolismus glukózy v dlouhodobějším časovém měřítku a jeho množství může být zvýšené i při normálních hladinách glukózy. Vyhodnocení HbA1C navíc nevyžaduje lačnění a výše HbA1C není ovlivněna krátkodobými výkyvy v dietě a tělesné zátěži.

HbA1C by měl být jednou používán jako hlavní metoda screeningu diabetu, a to zejména u pacientů, u nichž je zvýšené riziko tohoto onemocnění. Pokud naměřená hodnota HbA1C dosáhne či překročí 6 %, je podle konsensu vyšší riziko vzniku diabetu, a takový pacient by měl být vyšetřen podrobněji. Překročí-li hodnota HbA1C 6,5 %, jedná se s největší pravděpodobností o diabetes. Toto zjištění je poté potřeba ověřit klasickými testy.

(zak)

Zdroj: Panel Recommends Using HbA1C to Screen for Diabetes. Johns Hopkins Medical Institutions. JCME July 2008.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#