#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novák Z, Chrastina J, Říha I. Atlas of Endoscopic Neurosurgery. Atlas endoskopické neurochirurgie.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(9): 1014
Kategorie: Z odborné literatury

Novák Z, Chrastina J, Říha I. Atlas of Endoscopic Neurosurgery. Atlas endoskopické neurochirurgie. Praha: Maxdorf 2007. 229 str. ISBN-978-80-7345-110-3.

Kniha je určena pro všechny zájemce o nový pohled do oblasti nervového systému. Zaplňuje bílé místo v naší odborné lékařské literatuře. Jedná se o dílo, které v podobné zahraniční literatuře nemá mnoho vzorů. Většina autorů se ve svých monografiích zabývala více anatomickou částí endoskopické problematiky (Seeger, Pernetzki, Tschabitscher, Reich, Jimenez). Autoři se zabývají v atlasu nejen anatomickou, ale i patologickou částí neuroendoskopie.

Jedná se o atlas k tématice minimálně invazivních postupů, které jsou v současné době v popředí v invazivních oborech medicíny. Neuroendoskopická operační technika je dána na principu tzv. neurochirurgie klíčovou dírkou tzv. „key hole surgery“. Cílem díla je seznámit čtenáře z oborů, které mají vztah k neurovědám, se základy normální neuroendoskopické anatomie a s nejobvyklejšími obrazy patologických stavů vhodných k endoskopickému řešení.

Kniha je výjimečná i svým provedením - je dvoujazyčná (anglicko-česká) jak v průvodních textech k jednotlivým částem atlasu, tak i popisy jednotlivých částí obrazové dokumentace. Tím je dostupná nejen obecenstvu českému, ale i zahraničnímu.

Autoři v jednotlivých kapitolách ukazují pohled endoskopem do různých části patologických stavů, který je doplněn i pohledem na výsek chirurgického postupu. V některých případech je doplněn i diagnostickou a navigační částí celého výkonu. Poukaz na navigační části při výkonech jsou doplňující informací ke komplexnějšímu pohledu na metodiku operačního výkonu.

Dílo je členěno do 4 částí: hydrocefalus, mozkové cysty, mozkové tumory a ostatní patologické stavy. Jednotlivé kapitoly jsou uvedeny stručným přehledným textem k dané problematice, aby čtenáři přiblížily následující obrazovou dokumentaci atlasu. K testům uvádějícím jednotlivé kapitoly připojili autoři vybraný přehled literatury.

Autorům se podařilo vytvořit v naší literatuře průlomovou publikaci a v návaznosti na svou předchozí monografii Nováka et al (Neuroendoskopie) poskytují čtenářům ucelenější pohled na tuto oblast neurochirurgie.

Monografie Atlas endoskopické neurochirurgie bude nepochybně výtečným rádcem pro všechny, kteří se chtějí danou problematikou zabývat, ale také výbornou informací pro ostatní, kteří se chtějí poučit a získat tak přehled o dané problematice.

prim. MUDr. Jan Hemza

www.fnusa.cz

e-mail: jan.hemza@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 10. 8. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Úvodník

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 9

2007 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#