#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky implantace totální endoprotézy kolene ATTUNE – data z národního britského registru kloubních náhrad

26. 3. 2020

Systém kolenní endoprotézy ATTUNE byl v plném rozsahu uveden do klinické praxe v roce 2013. Od té doby byly po celém světě zavedeny pacientům desetitisíce implantátů. Střednědobé výsledky jsou zatím velmi pozitivní, což dokládají i data z Národního registru kloubních náhrad Anglie, Walesu, Severního Irska a ostrova Man.

Úvod

Systém kolenní endoprotézy ATTUNE představuje nástupce úspěšného implantátu SIGMA, který patří mezi endoprotézy s velmi silným postavením v historii aloplastiky. Mezi inovativní prvky systému ATTUNE patří například unikátní typ zakřivení poloměrů femorální komponenty zvyšující stabilitu implantátu, nový typ patellární náhrady snižující riziko vzniku syndromu bolestí předního kolene nebo možnost variabilní velikosti polyethylenové vložky tibiální komponenty díky unikátnímu systému uchycení.

Z výsledků dostupných studií střednědobého rozsahu vyplývá, že nový systém dosahuje výborných klinických výsledků s minimálním počtem reimplantací, což vyplývá i z britského registru. Ten byl založen v roce 2002 jako Národní registr kloubních náhrad Anglie a Walesu, v roce 2013 se připojil též registr Severního Irska. V současné době jde o jeden z nejkvalitnějších národních registrů kloubních náhrad, který čítá více než 1 milion případů implantace endoprotéz kolenního kloubu.

Výsledky z britského registru

V uvedeném registru bylo v květnu roku 2019 evidováno 24 963 případů implantace totální endoprotézy kolene ATTUNE u 22 479 pacientů. Implantáty byly sledovány od roku 2009, přičemž širší použití v klinické praxi bylo registrováno od roku 2013. Vzorek pacientů se v parametrech věku, hodnoty BMI, skóre ASA a indikačních kritérií nelišil od celkové populace v registru.

Pomocí nezávislé analýzy byla prokázána 5letou životnost implantátu 97,4 %, s kumulativní mírou revizí 2,6 % (95% interval spolehlivosti [CI] 2,1–3,2), což je v souladu s kumulativní mírou revizí pro všechny endoprotézy kolene (2,2 %). Z celkového počtu implantací bylo ve sledovaném období provedeno pouze 262 revizních operací. Oproti jiným typům kolenních endoprotéz byl podíl revizních výkonů signifikantně menší vzhledem k očekávanému počtu revizí v parametrech aseptického uvolnění femorální komponenty, nevysvětlitelné bolesti, špatného postavení komponent a osteolýzy femuru.

Ve prospěch endoprotézy ATTUNE hovoří i výsledky udávané samotnými pacienty pomocí řady skórovacích systémů (Oxford Knee Score, index EQ-5D, EQ-VAS). V oblastech úspěšnosti výkonu a spokojenosti s implantací endoprotézy byla pacienty lépe hodnocena endoprotéza ATTUNE v porovnání s ostatními typy kolenních endoprotéz (p < 0,05).

Závěr

Data z Národního registru kloubních náhrad Anglie, Walesu, Severního Irska a ostrova Man potvrzují vysokou životnost implantátu ATTUNE ve střednědobém rozsahu a celkově vysokou spokojenost pacientů v porovnání s jinými typy kolenních endoprotéz.

(holi)

CZ-2020-02-80

Zdroj: Implant Summary Report for DePuy ATTUNE CR and ATTUNE PS. NJR Database extract. National Joint Registry for England, Wales, Northern Ireland and the Isle of Man, 2019 May 7.



Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Traumatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#