#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Covidová pneumonie: Jak může pomoci erdostein a co napověděla klinická studie?

12. 11. 2020

V době, kdy se pacienti po prodělané covidové pneumonii dostávají do domácí léčby, ještě zdaleka nemusejí být bez příznaků. Přetrvávající obtíže pak musejí v praxi řešit praktičtí lékaři, případně ambulantní pneumologové. Podle výsledků studie provedené společností Recipharm může být vhodným doplňkovým lékem u těchto pacientů erdostein, a to i tehdy, kdy již mají testy na COVID-19 negativní. Proč tomu tak je?

Příznaky přetrvávající po prodělané covidové pneumonii

U pacientů, kteří prodělali středně těžkou až těžkou covidovou pneumonii, se mohou vyskytovat tyto přetrvávající symptomy:

  • dušnost − klidová i námahová
  • kašel
  • únava
  • slabost
  • trvalé zhoršení plicních funkcí a výsledků zátěžových funkčních plicních vyšetření
  • psychické problémy

Zmírnění dušnosti a zlepšení kvality života

Studie zaměřená na roli erdosteinu v léčbě onemocnění COVID-19 probíhala od začátku dubna do konce června 2020 v italském Miláně, tedy v regionu Lombardie, jenž patřil v jarních měsících mezi oblasti nejvíce zasažené infekcí SARS-CoV-2. Do studie bylo zařazeno 20 pacientů, kteří prodělali covidovou pneumonii provázenou těžkým respiračním selháním. Průměrný věk účastníků studie činil 55 let, část pacientů byla současně léčena pro kardiovaskulární onemocnění, většinou hypertenzi, několik pro CHOPN či astma. Pacienti s klinicky nestabilním chronickým onemocněním však byli ze studie vyloučeni.

Průměrná doba hospitalizace činila 17,7 dne, při dimisi měli všichni pacienti 2 negativní testy na COVID-19. Při propuštění jim byla do domácí léčby k obvyklé chronické medikaci přidána na dobu 15 dnů léčba erdosteinem v dávce 300 mg 2× denně. U sledovaných osob byly pomocí standardizovaných dotazníků průběžně hodnoceny přetrvávající příznaky, a to včetně dušnosti a omezení denních aktivit. Lze vysledovat, že po 15 dnech od dimise došlo u pacientů ke klinicky významnému zlepšení zdravotního stavu. 

Mnohočetný mechanismus působení erdosteinu

Infekce koronavirem SARS-CoV-2 vyvolává oxidační stres a narušuje antioxidační obranné mechanismy organismu. Současně může dojít k rozvoji cytokinové bouře a nadměrné zánětlivé odpovědi organismu. Tyto mechanismy společně přispívají ke vzniku hypoxie a následnému selhávání orgánů. Erdostein tyto procesy zmírňuje díky svým mnohočetným účinkům, zejména protizánětlivým a antioxidačním. Je prokázáno, že dokáže zesílit antioxidační schopnosti organismu, mimo jiné díky své schopnosti zvýšit množství glutathionu, který patří mezi hlavní antioxidační látky v dýchacím systému. 

Vzhledem k tomu, že onemocnění COVID-19 se zatím vyskytuje v populaci relativně krátce, ještě nelze vyslovit jednoznačné závěry k jeho léčbě založené na velkém vzorku nemocných. S ohledem na mnohočetné účinky erdosteinu (mukolytický, antiflogistický, antibakteriální, antioxidační a potencující průnik antibiotik do tkáně) a některé již známé změny, které koronavirus SARS-CoV-2 v organismu vyvolává, však lze usuzovat na pozitivní vliv erdosteinu a jeho příznivý vliv na hojení plicní tkáně i na základě sledování menšího množství nemocných, jak potvrzuje výše popsaná studie. 

(tich)

Zdroje:
1. Santus P., Tursi F., Croce G. et al. Changes in quality of life and dyspnoea after hospitalization in COVID-19 patients discharged at home. Multidiscip Respir Med 2020 Oct 13; 15 (1): 713, doi: 10.4081/mrm.2020.713.
2. Recipharm’s proprietary molecule Erdosteine to be tested as part of COVID-19 treatment. Recipharm, 2020. Dostupné na: www.recipharm.com/press/recipharm%E2%80%99s-proprietary-molecule-erdosteine-be-tested-part-covid-19-treatment



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#