Příjem vápníku ve stravě u pacientů s IBD

2. 5. 2014

S osteopenií a zvýšeným rizikem vzniku fraktur se u pacientů s IBD setkáváme relativně často. Příčin jejich vzniku může být hned několik. K těm nejčastějším pak nepochybně patří i nedostatečný příjem kalcia ve stravě.

Inzerce

Příjmem vápníku ve stravě pacientů s IBD se blíže zabývali autoři nedávno publikované italské studie. Ke zhodnocení příjmu kalcia s ohledem na věk a pohlaví použili speciální dotazník čítající celkem 22 položek. Studie se účastnilo celkem 187 pacientů s IBD a také 420 zdravých a 276 nemocných kontrol.

Průměrný příjem kalcia u zdravých jedinců představoval 991,0 ± 536,0 (SD) mg/den, tj. 105,8 % doporučené denní dávky (DDD), a u nemocných kontrol 867,6 ± 562,7 mg/den (93,8 % DDD). U jedinců s IBD činil průměrný příjem kalcia 837,8 ± 482,0 mg/den, tj. 92,7 % DDD (P < 0,001). Příjem kalcia byl vysoký u jedinců s celiakií (1 165,7 ± 798,8 mg/den, tj. 120 % DDD) a nesignifikantně nižší u jedinců s ulcerózní kolitidou (UC) ve srovnání s pacienty s Crohnovou nemocí (CD; 798,7 ± 544,1 vs. 881,9 ± 433,0 mg/den). U žen s CD a UC byl (na rozdíl od mužů) průměrný příjem kalcia nižší než denní doporučená dávka. Ve všech sledovaných studijních skupinách byl příjem kalcia nižší u pacientů, kteří byli přesvědčeni, že příjem stravy s obsahem laktózy povede k rozvoji střevních obtíží (105,8 % vs. 114,3 % DDD u zdravých kontrol; 100,4 % vs. 87,6 % DDD u pacientů s IBD).

Strava pacientů s IBD obsahuje signifikantně méně kalcia, než je tomu u zdravých jedinců. Věk a pohlaví byly (více než samotná diagnóza IBD) rozhodujícím faktorem nedostatečného příjmu kalcia, a to zejména u jedinců s IBD. Laktózová intolerance uváděná samotnými pacienty (vedoucí k restrikci příjmu kalcia ve stravě) pak byla jedním z hlavních určujících faktorů nízkého příjmu vápníku. Nedostatečný příjem kalcia byl zaznamenán až u jedné třetiny pacientů s IBD a představuje reverzibilní rizikový faktor vzniku osteoporózy. V této skupině pacientů je tedy namístě cílené individuální nutriční poradenství.

(mik)

Zdroj: Vernia P., Loizos P., Di Giuseppantonio I., et al. Dietary calcium intake in patients with inflammatory bowel disease. J Crohns Colitis. 2014 Apr 1; 8 (4): 312–7; doi: 10.1016/j.crohns.2013.09.008.

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se