#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Skóre H₂FPEF pro stanovení pravděpodobnosti srdečního selhání se zachovanou ejekční frakcí u osob s nevysvětlenou dušností

23. 3. 2023

Jednoduchý validovaný skórovací systém H₂FPEF založený na klinických a echokardiografických parametrech, který vyvinuli odborníci z Mayo Clinic, umožňuje odlišit srdeční selhání se zachovanou ejekční frakcí (HFpEF) od dušnosti jiné etiologie a pomáhá rozhodnout, zda jsou nutná další vyšetření. Skóre lze vypočítat on-line i v českém jazyce.

HFpEF − častý, ale obtížně identifikovatelný problém

Srdeční selhání se zachovanou ejekční frakcí (HFpEF) je časté, ale zároveň obtížně diagnostikovatelné onemocnění, u něhož je dostupných několik málo možností účinné léčby. Jde o nejčastější typ srdečního selhání u starších jedinců. Rozvíjí se pomalu v průběhu let a obvykle u něj nelze identifikovat jedinou vyvolávající příčinu.

Z čeho se skládá skóre H₂FPEF...

Odborníci z Mayo Clinic vytvořili a v roce 2018 publikovali skórovací systém H₂FPEF, s jehož pomocí lze odhadnout pravděpodobnost přítomnosti HFpEF u pacientů s nevysvětlitelnou námahovou dušností.1 Skóre H₂FPEF lze vypočítat na základě neinvazivních vyšetření, konkrétně 6 klinických a echokardiografických parametrů. Zahrnují index tělesné hmotnosti (BMI), věk, užívanou antihypertenzní medikaci, přítomnost fibrilace síní, echokardiografický poměr E/e' a echokardiografický odhad systolického tlaku v plicní tepně.

Vyvinuty byly 2 systémy:

  • Jednoduché skóre se škálou od 0 do 9 bodů lze použít ke stratifikaci pacientů do kategorií s nízkou (< 2 body), střední (2–5 bodů) nebo vysokou (≥ 6 bodů) pravděpodobností rozvoje HFpEF. Šance na přítomnost HFpEF se s každým zvýšením skóre o 1 bod zdvojnásobí (poměr šancí [OR] 1,98; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,74−2,30; p < 0,0001).
  • K přesnějšímu odhadu pravděpodobnosti přítomnosti HFpEF lze použít složitější model kontinuálního skórování, který již nezahrnuje kategorii antihypertenzní medikace.

... a co umí?

Skóre H₂FPEF bylo externě validováno a je doporučeno v pokynech kardiologických společností AHA/ACC/HFSA pro léčbu srdečního selhání z roku 2022. U pacientů s nevysvětlitelnou námahovou dušností má pomoci odlišit HFpEF od dušnosti z nekardiálních příčin a rozhodnout, zda jsou potřebná další vyšetření.

Podle analýzy publikované v roce 2022 v časopisu Nature Cardiovascular Research je možné pomocí tohoto skóre odhalit HFpEF již v preklinickém stadiu.2 U dospělých bez srdečního selhání bylo stoupající skóre H2FPEF spojeno s větší dilatací levé síně, hypertrofií levé komory a těžší diastolickou dysfunkcí. Tito jedinci měli vyšší tlak v plicnici, vyšší plnicí tlaky, nižší srdeční index a sníženou aerobní kapacitu při cvičení.

Jednoduchý a praktický nástroj k dispozici i v češtině

Výpočet skóre je možný i on-line v českém jazyce.3 Kromě výpočtu stránka umožňuje vytisknout výsledek, poslat zpětnou vazbu (návrh na vylepšení, hlášení problému), uvádí základní informace o skórovacím systému, vzorec pro výpočet skóre a reference.

(zza)

Zdroje:
1. Reddy Y. N. V., Carter R. E., Obokata M. et al. A simple, evidence-based approach to help guide diagnosis of heart failure with preserved ejection fraction. Circulation 2018; 138 (9): 861−870, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.034646.
2. Koepp K. E., Reddy Y. N. V., Obokata M. et al. Identification of patients with preclinical heart failure with preserved ejection fraction using the H2FPEF score. Nat Cardiovasc Res 2022 Jan; 1 (1): 59−66, doi: 10.1038/s44161-021-00005-5.
3. Skóre H₂FPEF. Mediately. Dostupné na: https://mediately.co/cz/tools/H2FPEF



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Praktické aspekty mezioborové spolupráce při diagnostice a léčbě srdečního selhání
Autoři: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Jak proměnil léčbu srdečního selhání nástup gliflozinů
Autoři: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#