#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protonová radioterapie znamená nižší riziko při vysoké účinnosti ozáření. Klíčové je dostat pacienta co nejrychleji do léčebného procesu

8. 2. 2023

Protonové centrum v Praze (PTC − Proton Therapy Center Czech) je moderní zdravotnické zařízení se specializací na léčbu onkologických onemocnění pomocí tzv. protonové radioterapie. Ta je v indikovaných případech hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Od svého otevření v roce 2012 PTC léčilo bezmála 10 tisíc pacientů, a to nejen z Česka a Slovenska. V roce 2019 se potom stalo součástí Národního onkologického centra.

Základní princip a benefity protonové radioterapie

Radioterapie představuje nedílnou součást komplexní onkologické léčby. Léčba ionizujícím zářením je však vždy spojena s určitým rizikem nežádoucích účinků, jež se mohou projevovat v horizontu měsíců až desítek let. Protonová radioterapie využívá urychlených protonů, které předávají většinu své energie na konci své dráhy ve tkáni. Díky tomu dochází k dávkové distribuci záření, jež ve srovnání s moderní fotonovou radioterapií méně zatěžuje zdravé tkáně. Zatímco u fotonové radioterapie je využíváno ozařování z mnoha směrů tak, aby se potřebná dávka v cílovém objemu z těchto směru sečetla a zároveň byla co nejnižší nežádoucí dávka do zdravých tkání, částicová (v tomto případě protonová) radioterapie umožňuje dosáhnout dostatečné dávky do cílového ložiska při současné výrazné minimalizaci celkového ozářeného objemu okolních struktur. Protonové ozáření je tak šetrnější z pohledu celkové radiační zátěže zdravých tkání a stejně efektivní v oblasti nádorového ložiska.

Spektrum diagnóz léčených v PTC

Do širokého spektra diagnóz léčených protonovou radioterapií patří karcinomy prostaty a prsu, nádorová onemocnění CNS, nádory v oblasti hlavy a krku, maligní lymfomy, nádory u dětí, ale také například nádory jícnu, pankreatu, hepatocelulární karcinom nebo vybrané nádory plic a retroperitoneální sarkomy.

V roce 2015 začalo PTC jako jedno z prvních center na světě používat u pacientů s levostranným karcinomem prsu nebo s maligním lymfomem lokalizovaným v mediastinu protonové ozáření. Tento způsob léčby snižuje ozáření srdce a plic, a tím i riziko vzniku srdečních a plicních onemocnění. Roku 2019 PTC zahájilo léčbu leukémie s postižením CNS a mimodřeňovým postižením (myelosarkom). 

Multidisciplinární týmy a možnost konzultovat pacienty

V rámci každé indikace jsou ve prospěch onkologických pacientů ustaveny multidisciplinární týmy (MDT). Jejich podstatou je úzká kooperace lékařů různých odborností – radiologů, radiačních onkologů, klinických onkologů, chirurgů, neurochirurgů, dětských onkologů, urologů a dalších. Možnost participovat v rámci indikačních seminářů na indikaci, léčbě, hodnocení léčebných výsledků a sledování pacientů (vedení registrů) mají všichni odborníci. Každý MDT disponuje supervizorem − vedoucím lékařem odpovědným za konkrétní diagnózu − a koordinátorem, kterého může každý lékař kdykoliv kontaktovat. Zájemci o členství v MDT nebo o účast na jeho činnosti se mohou zaregistrovat přes web. 

Pokud má lékař zájem o konzultaci stran možnosti protonové radioterapie u svého pacienta, stačí vyplnit on-line formulář a nahrát na web související zdravotnickou dokumentaci. Případnou obrazovou dokumentaci lze poslat přes ePACS. Do 24 hodin bude lékaře kontaktovat koordinátor, aby mu sdělil závěr lékařů v rámci indikačního semináře a návrh dalšího léčebného postupu.

(lkt)

Zdroj: Proton Therapy Center Czech. Dostupné na: www.ptc.clinic



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Chirurgie všeobecná Onkologie Otorinolaryngologie Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#