#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Různé pohledy, stejný cíl: imunologové a hematologové se setkali nad tématem imunodeficitů

12. 12. 2019

Konference „ID 360: Imunodeficience v mezioborové spolupráci“ se konala v Praze ve dnech 6.–7. listopadu 2019 za podpory společnosti Takeda. Zazněly na ní nejnovější odborné poznatky i zkušenosti z reálné praxe.

Poprvé společně

Tradiční setkání nad tématem imunodeficiencí se koná každé 2 roky. Letošní ročník byl ovšem první, kterého se kromě imunologů zúčastnili také odborníci z řad hematologů. Ač totiž problematika imunodeficitů zasahuje téměř do všech odvětví medicíny, právě součinnost lékařů těchto dvou odborností je pro jejich diagnostiku a správný management klíčová.

Od guidelines k osobní zkušenosti

Páteční odpoledne v prostorách hotelu Mamaison na pražském Janáčkově nábřeží patřilo zejména imunologům. Prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc., v úvodu přiblížil indikace léčby subkutánními i intravenózními imunoglobuliny u pacientů s poruchami tvorby protilátek. Nabídl doporučení odborných společností stejně jako závěry nových studií, ale rovněž osobní zamyšlení nad tématem. Prof. MUDr. Anna Šedivá, DSc., ve svém sdělení zdůraznila úzkou provázanost autoimunitních cytopenií s primárními imunodeficity. Program zakončila MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., přednáškou o nádorových onemocněních u pacientů s (nejen) primárními imunodeficity – kromě přehledu jejich příčin a mechanismů nabídla také praktická doporučení ohledně screeningu.

Molekulární mechanismy i kazuistiky

Sobotní dopoledne zahájili hematologové ze IV. interní kliniky LF UK a FN Hradec Králové – doc. MUDr. Pavel Žák, Ph.D., představil osobní zkušenosti s léčbou sekundárních imunodeficitů subkutánními imunoglobuliny a zodpověděl relevantní klinické otázky. Jeho kolega MUDr. Pavel Vodárek navázal tématem imunodeficitu u chronické lymfocytární leukémie. Sdělení MUDr. Evy Hlaváčkové podrobně seznámilo účastníky s imunologickými důsledky terapie cílené na B buňky a imunoložka z Revmatologického ústavu v Praze MUDr. Olga Kryštůfková, Ph.D., přednášku o svých zkušenostech s touto léčbou doplnila kazuistikami, čímž umožnila účastníkům nahlédnout také do oboru revmatologie.

Brzy se můžete těšit na podrobnější zpravodajství s přehledem nejdůležitějších informací, jež na vydařeném setkání ID 360 zazněly.

(luko)



Štítky
Alergologie a imunologie Dětská otorinolaryngologie Dětská pneumologie Otorinolaryngologie Pediatrie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#