#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jakým mýtům o štítné žláze věří naši pacienti?

6. 5. 2021

Abnormality funkce štítné žlázy jsou denním chlebem odborníků mnoha oborů. Pacienti však o štítné žláze mnoho nevědí a věří různým pověrám. Pro lepší představu, s jakými domněnkami musíme pracovat a na která fakta cílit, jsme připravili následující přehled.

Tichá pošta vs. amplion

Hra na tichou poštu je v zásadě podobenstvím, které vyjadřuje komunikaci celého lidstva. Adekvátní tvrzení, jež stojí na začátku řetězce, prochází postupem času a přemíláním takovou proměnou, že zcela ztrácí půdu pod nohama. Jaké lékaři tomu samozřejmě předejít nemůžeme − změnili bychom se v ampliony, které místo své práce kontinuálně edukují. Ale může být prospěšné mít o těchto mýtech představu, abychom mohli při komunikaci s pacienty snáze detekovat, co jim vrtá hlavou.

Mýtus č. 1: Bulka na štítné žláze je automaticky rakovina

Kolikrát už jste viděli hrůzu v očích pacienta, který si nahmatal bulku na krku? Domněnka, že každé ložisko je známkou rakovinného bujení, není mezi pacienty zřídkavá a sdělení o přítomnosti ložiska neznámého charakteru může tuto obavu snadno vyvolat. Buďte proto obezřetní, jakou formulaci volíte. Pouze 5 % ložisek je skutečně maligních, a pravděpodobnost zbytečných obav je tedy celkem vysoká.

Mýtus č. 2: Potíže se štítnou žlázou se poznají podle strumy

Někteří lidé si opravdu myslí, že když nemají strumu, je jejich štítná žláza v pořádku. Většina pacientů s poruchou funkce má ovšem normální velikost štítnice. Tato domněnka může být obzvlášť nebezpečná, protože oddaluje vyšetření v případech, které by si jej zasloužily.

Mýtus č. 3: Každý, kdo má problémy se štítnou žlázou, má vypoulené oči

Endokrinní orbitopatie vešla mezi laiky ve známost − a nebylo by na tom nic problematického, kdyby o ní věděli víc. Spojovat ji automaticky s každým problémem štítné žlázy je však opět problematické. I zde se může objevit domněnka, že vyšetření není nutné, protože oči jsou v pořádku a nijak se nevymaňují z orbit.

Mýtus č. 4: Štítná žláza je riziko jen pro stárnoucí ženy

Zní to skoro, jako kdyby bylo uvadající mládí žen zločinem, který je právem trestán, a ostatní populační skupiny se štítnicí vlastně nemusejí zabývat. Ve skutečnosti se s těmito problémy potýkají ženy i muži a v každém věku. Komunikujte o štítné žláze i s muži, ale hlavně se ženami ve fertilním věku, které by měly vědět o tom, jaký význam mají tyroidní hormony pro těhotenství.

Mýtus č. 5: Problémy se štítnou žlázou umí snadno vyřešit leckdo

Tento mýtus pravděpodobně vyplývá z jakési simplifikované představy o štítné žláze, podle níž je možné její funkci ovlivňovat jako dráhu puku sunoucího se po ledě. Vy víte, že to tak jednoduché není, ale možná teď snáze pochopíte podezíravé pohledy pacientů, když jim vypisujete řadu vyšetření na štítnou žlázu nebo po delší dobu titrujete léčbu, aby opravdu vyhovovala. A možná vás ani neudiví případy, kdy pacienti před vyhledáním skutečné zdravotní péče nechají svůj stav dojít až do krajnosti za dobře placené asistence alternativních „odborníků“.

Mýtus č. 6: K vyléčení problémů se štítnicí stačí zvýšit příjem jodu

Kéž bychom nikdy neviděli pacienty, kteří vysazují svoji účinnou a dobře tolerovanou léčbu, aby místo ní nasadili výtažky z mořských řas. Tady je pomoc těžká. Když si pacienti myslí, že vidí do endokrinologie lépe než lékaři, nezbývá než odkázat se na jejich svéprávnost, svobodu rozhodování a upozornit na možné následky takového jednání. Edukaci je velmi vhodné dokumentovat.

Mýtus č. 7: Ke snadnému zhubnutí stačí zvýšit dávku tyroidních hormonů

Vstaly vám vlasy na hlavě? A to ještě nejsme u konce. Jistě si vybavujete, k čemu všemu by mohlo dojít, když si pacient o své vůli zvýší dávku tyroidních hormonů. O tom by možná bylo vhodné edukovat v rámci celkové péče o adherenci k léčbě, případně častěji kontrolovat hladiny hormonů, pokud se domníváte, že k něčemu takovému dochází (pacient si přijde dříve pro předepsané léky a tvrdí, že je ztratil, apod.)

Mnohotvárný mýtus č. 8: Všechno je v hlavě/dietě/čakrách/překyselení/andělech

Když se pacient začne domnívat, že je načase vysadit léčbu, protože celý svět je jen klam a všechno je jinak, možná je načase doporučit mu přejít k jinému lékaři, případně ho doporučit do péče psychiatra. A to není pokus o dehonestaci: Dávejte pozor na případy, kdy máte podezření, že může tímto způsobem docházet k vědomému sebepoškozování nebo je na vině počínající demence.

Mýtus č. 9: Za problémy se štítnou žlázou může lepek

Trápí vás pacienti, kteří místo správné léčby pořizují bezlepkové kuchařky a zakazují dětem rohlíky, aby se jim jednou neporouchala štítná žláza? I to se stává. Někteří si dokonce myslí, že lepek stojí i za rakovinou. Pokud mají pacienti zájem držet bezlepkovou dietu, rozhodně jim to nerozmlouvejte − je to ztráta času. Pestrá bezlepková strava je neškodná a neindikovaní pacienti většinou časem sami zjistí, že jim toto výrazné dietní omezení velký benefit do života nepřineslo. Mlčící respekt v tomto případě pravděpodobně postačí, pokud je jinak pacient k léčbě adherentní.

Bonbónek na závěr, mýtus č. 10: Štítnici lze vyléčit stojem na hlavě

Představa, že k léčbě čehokoliv stačí postavit se na příslušnou část těla, aby se pořádně prokrvila, je rozhodně kuriózní. K léčbě Collesovy fraktury bychom pak zřejmě předepisovali chůzi po rukou. Ne, nebojte se, to snad ani nestojí za to komentovat. Jóga je příjemný způsob jak se zklidnit a procvičit, ale nesmíme ztratit přehled o tom, kde její možnosti končí.

(pez)

Zdroje:
1. The Lowdown on 10 Common Thyroid Myths. Premier Health, 2017 Mar 13. Dostupné na: www.premierhealth.com/your-health/articles/women-wisdom-wellness-/the-lowdown-on-10-common-thyroid-myths
2. Naftulin J. 10 Common Myths About Thyroid Disease You Probably Believe. Health, 2017 Aug 23. Dostupné na: www.health.com/condition/thyroid/thyroid-myths



Štítky
Endokrinologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#