#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinovaná hormonální antikoncepce v léčbě dysmenorey

15. 3. 2022

Dysmenorea trápí řadu žen v reprodukčním věku a může zhoršovat kvalitu jejich života, proto je důležité, aby jim lékaři mohli nabídnout vhodnou terapii. Shrnujeme poznatky z výzkumu zabývajícího se využitím hormonální antikoncepce s obsahem drospirenonu (DRSP) a ethinylestradiolu (EE) v terapii dysmenorey.

Dysmenorea a hormonální terapie

Dysmenorea může být značně nepříjemná a v ordinacích si na ni stěžuje mnoho gynekologických pacientek. Její prevalence dosahuje u menstruujících žen 50–90 %. Menstruační bolesti mohou mít společně s dalšími symptomy spojenými s dysmenoreou výrazný negativní dopad na kvalitu života žen – ovlivňují například i jejich pracovní výkon. Pro pacientky trpící dysmenoreou je proto velmi důležité, aby byla k dispozici účinná terapie, která jim od bolestí uleví.

Dříve provedené studie ukázaly, že různé typy kombinované hormonální antikoncepce efektivně zmírňují menstruační bolesti při primární dysmenoree i bolesti související s endometriózou o 75–90 %. Nízkodávková perorální hormonální antikoncepce kombinující 3 mg drospirenonu a 0,02 mg ethinylestradiolu má prokázané antikoncepční účinky, je bezpečná, její efekt je reverzibilní a má i řadu dalších výhod, včetně zmírnění příznaků dysmenorey. Režim podávání je „24+4“, kdy ženy po dobu 24 dní kontinuálně užívají účinné látky a poté následují 4 dny užívání placeba.

Pro vyhodnocení účinnosti hormonální antikoncepce kombinující drospirenon a ethinylestradiol v léčbě dysmenorey byla provedena analýza klinické studie publikovaná v roce 2021.

Hodnocená populace pacientek a cíle analýzy

Otevřená multicentrická jednoramenná intervenční postautorizační analýza klinické studie se zabývala účinností a bezpečností perorální hormonální antikoncepce obsahující drospirenon a ethinylestradiol v léčbě dysmenorey v průběhu 6 cyklů terapie. Do analýzy bylo zařazeno 526 pacientek trpících dysmenoreou.

Primárním cílem bylo zaznamenání změny intenzity menstruační bolesti, k jejímuž zhodnocení byla použita vizuální analogová škála bolesti (VAS; udaná v rozmezí 0–100 mm). Pacientky uvedly hodnotu intenzity bolesti před zahájením užívání tablet a poté při 4 kontrolách v průběhu 6 cyklů užívání antikoncepce. Mezi sekundární cíle patřilo například zaznamenání nechtěných těhotenství, sledování průběhu krvácení, cyklu a bezpečnosti léčby. 


Výsledná zjištění

Při užívání tablet obsahujících drospirenon a ethinylestradiol se signifikantně snížila intenzita menstruační bolesti hodnocená podle VAS. V porovnání s výchozími hodnotami, které dosáhly 49,5 ± 23,7 mm, to bylo při 2. kontrole 32,3 ± 24,9 mm, při 3. kontrole 20,7 ± 19,4 mm a při 4. kontrole 18,4 ± 18,7 mm (p < 0,01).

Mezi 2. a 5, cyklem léčby se u žen zvýšil výskyt pravidelného krvácení z vysazení z 93,9 % (450/479) na 96,4 % (431/447) a trvání krvácení z vysazení se snížilo z 5,7 (± 2,7) na 5,4 (± 1,8) dne. Dále došlo ke snížení výskytu intermenstruačního krvácení z 9,0 % (43/479) na 5,6 % (25/447).

Nežádoucí příhody hlásilo 17,5 % pacientek, a to nejčastěji bolest prsou, nevolnost, otok prsou, bolest hlavy a děložní krvácení. V průběhu studie nebyla zaznamenána žádná tromboembolická událost ani nedošlo k úmrtí pacientky. 

Shrnutí a závěr

Perorální hormonální antikoncepce kombinující drospirenon a ethinylestradiol je podle výsledků citované práce účinná v terapii dysmenorey. V průběhu 6 cyklů užívání tabletek došlo k signifikantnímu snížení intenzity menstruační bolesti. Čím déle ženy antikoncepci užívaly, tím významnější bylo zmírnění bolesti. Podle výsledků analýzy se během užívání tablet snížila doba trvání krvácení z vysazení a také výskyt intermenstruačního krvácení. Dobré výstupy má rovněž hodnocení bezpečnosti.

(vef)

Zdroj: Li X. Y., Quian F. B., He Y. J. et al. Clinical observation of combined oral contraceptives drospirenone and ethinylestradiol tablets (Ⅱ) in the treatment of dysmenorrhea in Chinese women. Zhonghua Fu Chan Ke Za Zhi 2021 Oct 25; 56 (10): 684–690, doi: 10.3760/cma.j.cn112141-20210719-00385.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Dětská gynekologie
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#