#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budoucnost a perspektivy terapie diabetu 2. typu: Dokážeme jej zcela vyléčit pomocí endoskopie či genetiky?

6. 5. 2021

Diabetes mellitus (DM) se nedá vyléčit, lze ho ovšem úspěšně léčit... Přepíšeme v budoucnu tuto roky předávanou učebnicovou informaci? Dokážeme jednou zcela vyléčit diabetes mellitus 2. typu (DM2)? Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) vidí jako jednu z nadějných cest endoskopické výkony a připravuje se na testování tohoto přelomového způsobu terapie.

Počet diabetiků v roce 2045? O 200 milionů více

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se DM vyskytuje celosvětově v každé populaci a počet diabetiků globálně neustále stoupá. Zatímco k roku 2014 WHO odhadovala celosvětový počet dospělých osob s DM na 422 milionů, pro rok 2045 se počítá s nárůstem až na 629 milionů, což znamená, že by tímto onemocněním trpěl přibližně každý desátý jedinec.

Endoskopická léčba DM

Díky poznatkům bariatrické chirurgie se cílem moderní léčby diabetu stalo duodenum. Bylo zjištěno, že určité nervové buňky v duodenu přímo ovlivňují další metabolické zpracování cukrů a specifický endoskopický zásah do sliznice duodena má příznivé metabolické dopady ve smyslu zlepšení kontroly glykémie u pacientů s DM2. Pokud 50−80 % těchto nervových buněk oslepíme laserem, zmateme lidské tělo a to pak zásadně změní nastavení metabolismu a sníží hladinu cukru v krvi, což bude v důsledku znamenat zlepšení diabetu 2. typu, u některých pacientů možná i jeho úplné vyléčení. Zmíněnou metodu vyvinuli vědci v Izraeli a Česko se díky IKEM mohlo do tohoto projektu zapojit jako první evropská země. Výhodou zákroku je jeho trvalost, provádí se přitom ambulantně a zabere cca 15 minut. 

Oprava defektního genu nebo umělý pankreas

Některé odborné úvahy naznačují, že v budoucnu lze očekávat genetické testování, které určí, zda se u konkrétního jedince vyvine diabetes, a pokud ano, o který z predisponujících genů se jedná. Diagnostika přesného podtypu genu potom pomůže lékaři vybrat nejvhodnější léčbu a také vyšetřit další členy rodiny. Uvažuje se, že v budoucnu by byla řešením oprava defektního genu, případně cílená farmakoterapie, která by defekt v daném genovém podtypu kompenzovala. Ve výzkumu jsou také sofistikované metody dodávky inzulinu cestou umělého pankreatu. 

(tich)

Zdroje:
1. Classification of diabetes mellitus 2019. WHO, 2019 Apr 19. Dostupné na: www.who.int/publications/i/item/classification-of-diabetes-mellitus
2. Beneš M. Světově unikátní způsob léčby diabetu 2. typu v IKEM. IKEM, 25. 5. 2017. Dostupné na: www.ikem.cz/cs/svetove-unikatni-zpusob-lecby-diabetu-2-typu-v-ikem/a-3073
3. van Baar A. C. G., Holleman F., Crenier L. et al. Endoscopic duodenal mucosal resurfacing for the treatment of type 2 diabetes mellitus: one year results from the first international, open-label, prospective, multicentre study. Gut 2020 Feb; 69 (2): 295–303, doi: 10.1136/gutjnl-2019-318349.
4. The future of diabetes. Diabetes UK, 2017. Dostupné na: www.diabetes.org.uk/get_involved/campaigning/the-future-of-diabetes
5. Shomali M. Diabetes treatment in 2025: can scientific advances keep pace with prevalence? Ther Adv Endocrinol Metab 2012; 3 (5): 163–173, doi: 10.1177/2042018812465639.
6. The future of diabetes management. The Medical Futurist, 2017 Jun 1. Dostupné na: https://medicalfuturist.com/the-future-of-diabetes-management-8-reasons-why-we-face-extraordinary-times



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#