#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na víno

18. 5. 2007

 Nežádoucí alergické reakce po požití vína jsou známé. Jsou většinou způsobené intolerancí histaminu, který je obsažen v červených vínech, nebo intolerancí konzervačních látek sulfitů, která je závislá na požitém množství. Pravá alergie vyvolaná protilátkami IgE je velmi vzácná. Popsaný případ je prvním dokumentovaným případem pravé alergické reakce na víno.

Nežádoucí alergické reakce po požití vína jsou známé.

Jsou většinou způsobené intolerancí histaminu, který je obsažen v červených vínech, nebo intolerancí konzervačních látek sulfitů, která je závislá na požitém množství. Pravá alergie vyvolaná protilátkami IgE je velmi vzácná. Popsaný případ je prvním dokumentovaným případem pravé alergické reakce na víno.

Pětatřicetiletý pacient trpící potravinovou alergií na čekanku, broskev a jahodu měl ve věku 28 let poprvé kopřivku i po požití hroznů bílého a červeného vína. Kožní testy i stanovení specifického IgE proti alergenům z hroznů byly pozitivní. Přesto pití vína jako nápoje u pacienta nevyvolávalo obtíže. Avšak za 4 roky poté prodělal anafylaktickou reakci po vypití sklenky Prosecca.

Kožní prick testy byly pozitivní v ředění 1:10 s víny Prosecco, Chardonnay, Cabernet franc a Nero d’Avola. Chianti vyvolalo pozitivní reakci až v ředění 1:3. Sulfity ani při požití 200 mg vína reakci nevyvolaly. Prosecco bylo dále ultrafiltrací rozděleno na frakce o různé molekulové hmotnosti, a s těmi byly opět provedeny prick testy. Pacient reagoval pouze na frakci o molekulové hmotnosti nad 50 000. Je zajímavé, že požití grappy u pacienta reakci nevyvolalo. Grappa je alkoholický nápoj získaný destilací, a nikoli fermentací jako víno.

Vinné proteiny o molekulové váze nad 50 000 jsou obsaženy v mnoha potravinových doplňcích, a mohou tedy být skrytou příčinou těžkých alergických reakcí na různé potraviny.

(van)

Zdroj: F. Borghesan a spol., Allergy 2004.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#